Glas Javnosti

ZEMUNCI OTELI I MUČILI POZNATOG ADVOKATA I SUDIJU MIROSLAVA TODOROVIĆA: 'Spasojević me RASTEZAO na spravi'!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Miroslav Todorović Šera, jedan od najpoznatijih sudija i advokata u Srbiji, ispričao je zastražujuće iskustvo koje je imao sa Zemunskim klanom.

-Zemunci su mi nudili da preuzmem slučaj Vuka Draškovića, da se uključim u taj slučaj. S jedne strane bilo mi je profesionalno zanimljivo da uđem u predmet da vidim šta se tu događa. Naravno nisu pominjali nikakav honorar, 'de smeš da pitaš za honorar... S druge strane Vuk mi je bio prijatelj, počeo je priču Todorović a prenosi Mondo.

Oni su, kako kaže, čak i obezbedili uverenje iz Urgentnog da su u vreme pokušaja atentata na Draškovića bili u bolnici.

-Nisam znao šta da im kažem, bilo mi je teško. I jedan dan me zove Dušan Spasojević i kaže – ne treba ništa, završio sam već sve, kaže Todorović.

Ispričao je kako je kao sudija sudio Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću Kumu kada su tek počinjali da se bave kriminalnim radnjama.

gj

-Oni su počeli tako što su se bavili uličnim razbojništvom. Otimali su ženama lančiće i tašne i radili neke prevare. Osudio sam ih za prevaru na godinu dana. E posle se tako namestilo da sam bio branilac Dušana Krsmanovića koji je bio član Zemunskog klana. Znam da su članovi tog klana imali veliki uticaj na tadašnju aktuelnu vlast i da su vladali Srbijom. Ljudi iz zemunskog klana bili su u nekom obezbeđenju, čak i Đinđićevom. Eto, taj Krsmanović je bio u Đinđićevom obezbeđenju, ispričao je Todorović.

Prema njegovim rečima, Krsmanović je bio ključni svedok i "bez njegovog iskaza u policiji ne bi mogla da se podigne optužnica."

-Kad sam ga preuzeo kao branilac rekao sam mu – tvoj sam branilac ako hoćeš da porekneš ovo priznanje i da krenemo ispočetka. Ako ne želiš, onda ništa od saradnje. I on prihvati da porekne priznanje. Moj cilj je bio da se po svaku cenu njegov iskaz iz policije ne upotrebi. Pokušao sam sa svim pravnim sredstvima da to sprečim. Sudija Marko Kljajević mi nije dozvoljavao da postavljam pitanja kao advokat. On me je i oterao sa tog slučaja, ispričao je Todorović.

Govoreći o Zvezdanu Jovanoviću, Todorović kaže da je tačno da je Jovanović rekao u policiji da je po nalogu Legije, Kuma i Spasojevića ubio Đinđića, ali da to posle nije ponovio u sudnici.

facebook

-On je jedini bio postojan. On je jedini tamo koji nije ni plakao, ni savijao kičmu niti tražio neku milost. Kad god sam dolazio u sudnicu  uvek sam se, pored mog klijenta, pozdravljao i sa Legijom. On je inteligentan i bistar čovek. Mislim da je Legija dominirao sudnicom, istakao je Todorović.

Šera je napomenuo da je Dušan Krsmanović bio izgubljen.

-Njemu je pop dolazio svakog drugog dana. Sa njim nije moglo da se komunicira ozbiljno. Zato sam hteo da ga izvučem takvog iz predmeta, pa nek tužilac traži druge dokaze. Ne može na osnovu jednog saokrivljenog da se izreknu skoro pa smrtne kazne. A sve se temeljilo na tom čoveku koji je bio u strašnom haosu. Ja kad ga pitam za ubistvo, za otmicu, on samo uzdrhti. On je celo suđenje bio tužan.

-O Legiji i Spasojeviću nije smeo da priča. Oni su, što reče psihijatar, za njega bili svetinje, istakao je Todorović.

Šera je potom ispričao kako su ga Zemunci oteli u decembru 2000. godine.

-Crkvenjakov me pozvao da budem gost na TV na nekom okruglom stolu na kome su učestvovali Zoran Živković, tada savezni ministar unutrašnjih poslova, profesor Živojin Aleksić, Nikola Barović. U toku razgovora sam pravio paralelu između legalnog i ilegalnog pravosuđa. Rekao sam da je legalno pravosuđe jalovo, kilavo i nenefikasno. Potom sam pomenuo da imamo i ovo ilegalno gde se presude i egzekucije donose brzo. To je sud mafije. I rekao sam da oni imaju i privatne zatvore koji se nalaze u Surčinu i Zemunu. I to je bio razlog zbog koga sam umalo izgubio glavu, prisetio se Todorović.

Otmica se dogodila u sudu.

-Samo je došla ekipa i pokupila me. Niko nije prišao da mi pomogne. Došli su po mene jer sam rekao da imaju te privatne zatvore.
Odveli su me u Šilerovu, smestili u dnevnu sobu u jednu fotelju. Prvo mi je rekao Dušan Spasojević da sam loš sudija jer sam ga, kako kaže, osudio za prevaru koju nije izvršio, a oslobodio za sva druga dela koja jeste učinio. Potom me je ponudio viskijem, ispričao je Todorović i nastavio:

-Rekao mi je da nisam dovoljno visok i da moram da porastem još koji santimetar. E zbog toga su me stavili u neku spravu i počeli da me rastežu. Razmišljao sam da se pobunim, da se branim. Racionalno je bilo da odugovlačim vreme dok ne dođe neki spasonosni trenutak. I on se i dogodio. Kako je Đinđić saznao da sam ja u Šilerovoj to ne znam, uglavnom znam da me je on spasao.

Šera je ispričao da su ga, pre nego što su ga oslobodili, terali da pliva u bazenu bez vode.

-Jedan od njih me pitao kako plivam. Ja sam im rekao da se plašim vode, na šta su mi oni rekli da ne treba da se bojim jer oni imaju suv bazen. I šta ću, plivao sam u bazenu bez vode. Nisu me tukli ali su igrali ruski rulet. Malo pištoljem škljocnu par puta pored mog uha, okreće se burence, i tako..., ispričao je poznati advokat i sudija.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR