Glas Javnosti

ZLOČIN KOJI TRAJE: Pravosuđe i tužilaštvo pokorno Bagziju i Čumetu?!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Dana 11.10.2023 godine, u Palati pravde, u sudnici broj 27, prisustvovao sam suđenju za prvu otmicu zemunskog klana...

Utisci, zaključci, zapažanja i procene bile bi sledeći:

Pripadnik Zemunskog klana Nikola Bajić, koji po sopstvenoj tvrdnji provodi 11 - tu godinu u samici, setio se da iz iste, nakon 20 godina, upre prstom u četiri čoveka, i da ih optuži da su kao policijski službenici, 1997 godine, u sred Beograda, na sred ulice, oteli Novaka Stevanića i istoga predali sada pokojnom Dušanu Spasojeviću, koji je brutalnom torturom Novaka naterao da mu otkrije gde mu se u stanu krije sef od oca Zorana, iz kog su izvršili krađu oko 100.000 nemačkih maraka i nekoliko kilograma zlatnog nakita.

 
Dakle, samo na osnovu usmenog tvrđenja osuđenog i osvedočenog kriminalca Bajića, koji već godine provodi iza brave u izolaciji, u najgorim uslovima, pri čemu njegovi navodi nisu potkrepljeni nikakvim materijalnim dokazom, ekspresno je realizovana akcija hapšenja tri od četri pomenuta lica, jer četvrti, Zoran Vukojević Vuk, nije više među živima. Jedan je Ristić, drugi je penzionisani inspektor zemunske policije Radukić, a treći je još uvek aktivni pripadnik policije Đajić. Sva trojica izričito negiraju učešće u ovom krivičnom delu.

Ristić prosto ne može da shvati kako je moguće da je uopšte protiv njega podignuta optužnica samo na osnovu navoda jednog nekredibilnog svedoka.
 
IZVOR: Ustupljena fotografija / Knjiga "Otmice Zemunskog klana", autor Mile Novaković

Radukić ističe da je on učestvovao u akciji pronalaska 1,4 kilograma heroina u hangaru Dušana Spasojevića, da mu je on lično, uz potvrdu, oduzeo pronađeno oružje, te da je prema Spasojeviću preduzimao službene radnje, jer je znao, ali i dokazao, da isti vrši krivična dela, premda je sa druge strane znao da je Dušan saradnik službe državne bezbednosti, a od 1999. i njen aktivni pripadnik, kada dobija zvanično i službeno obezbeđenje. Radukić daje i zanimljiv detalj da je Spasojević imao i pištolj koji mu je dat od crnogoskog SDB-a.

Đajić takođe ističe da je okrivljen po principu čula - rekla - kazala, te da ga saoptuzeni Nikola Bajić koji ga i dovodi u problem, ni ne poznaje, i da ga je ubacio u koš sa ostalima, jer mu je navodno pokojni Dušan Spaosojević rekao da je učestvovao neki "Džaja".

Ono što je u čitavoj situaciji neshvatljivo, jeste zašto ovo krivično delo nije rasvetljeno za jedan jedini dan, i to odmah nakon njegovog izvršenja 1997 godine ?! Zašto nije, a moglo je vrlo prosto i lako, jer je u stanu poharanog Zorana Stevanića, od strane pripadnika kriminalističke tehnike, pronađeno tokom policijskog uviđaja, na desetine otisaka papilarnih linija prstiju Dušana Spasojevića ?! Zašto državni tužilac ne ispita kompletno rukovodstvo tadašnjeg UKP za grad Beograd, a pogotovo tadašnjeg šefa za otmice, kao i postupajućeg inspektora, zbog čega Dušan Spasojević nije uhapšen iste sekunde? Zar tužilac ne bi mogao da proširi optužnicu i na njih, zbog pomaganja izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela i sprečavanje i ometanje dokazivanja, jer ima sve potrebne elemente da takvu optužbu vrlo lako brani zastupa i istera do kraja ?! Dakle ponavljam i ističem, pronađeni otisci imali su dovoljan i potreban broj tzv municija tj karakteristika da  imaju snagu sudskog dokaz.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Ljubiša Buha Čume

Zašto tužilac nije podigao optužnicu protiv lica za koje postoje konkretni materijalni dokazi da su imali direktnu veze sa ovom otmicom, zbog čega tužilac i za njih nije naredio ekspresno hapšenje i policijsko zadržavanje kao i pritvor do okončanja postupka ?! Jel možda što se tih lica plaši?! A da li znate ko su ta lica ?! Pa jedno lice jeste Dejan Milenković Bagzi od kog je uz potvrdu o oduzetim predmetima 2006 godine, u UBPOK-u, oduzet zlatni sat koji je Dušan Spasojević ukrao iz sefa Zorana Stevanića, kao i video-kamera. Drugo lice jeste Ljubiša Buha Čume, kome je Dušan Spasojević dao na poklon 4 zlatna lanca iz ove otmice ! I njih dvojice nema na optuženičkoj klupi, ali su zato na klupi pripadnici zemunske policije iz tog vremena, koji su radili na poslovima suzbijanja kriminala na teritoriji opštine Zemun, i koji su se kroz svoj višedecenijski rad sigurno zamerili na desetini prestupnika, a vrlo verovatno je i da su među njima bili pripadnici zemunskig klana, pa je ovo targetiranje zapravo perfidan način da im se osvete za neko hapšenje od ranije ?! Može da bude, ali ne mora da znači...

Dakle, Bagzi i Čume nisu optuženi, ali jesu svedoci u ovom postupku. Ali kakvi svedoci?! Pa takvi da ih nesretni sud, i pored svih pravnih mehanizama represije kojima raspolaže, nije u mogućnosti NITI NATERATI, NITI NAMOLITI da se pojave na ročištu, pa je mučenik tužilac zamolio sud da ih isključi sa spiska svedoka, svestan činjenice DA SE NJIMA MOŽE KAKO ŽELE, TO JEST DA SE NIKAD I NE POJAVE NA SUĐENJU UPRKOS UREDNOM POZIVANJU OD STRANE SUDA , što bi dalje imalo za posledicu totalnu zastarelost vođenja ovog i tako maratonskog postuka koji se vodi čak 26 godina!!!

Međutim, njegov zahtev - molba, nije uvažen. Osam meseci nakon otmice, žrtva Novak Stevanić izvršio je samoubistvo. Ovakvi i slični postupci, a složićete se da ih je sve više, stvaraju kod građana jedan opšti osećaj nepoverenja prema državi i njenim mehanizmima i navode svakoga da se zapita da li je greška što su plemenski zakoni kao na primer krvna osveta, i starozavetno pravilo "oko za oko, zub za zub", pre vremena stavljeni van upotrebe.

IZVOR: Ustupljena fotografija / Dejan Milenković Bagzi
  
Pitanje je da li će oštećeni, sada 72-godišnji Zoran Stevanić, uopšte dočekati da sa usana sudije čuje izricanje bilo kakve presude, osuđujuće ili oslobađajuće, u ovom, krivično-pravno osakaćenom predmetu, pogotovo u pogledu isključenja od pozivanja na odgovornost ključnih vinovnika ovog zločina. Sudija kao alat ima svoju slobodnu sudijsku ocenu, dakle može da oceni dokaze kako mu je volja, te da ozbiljne dokaze obesmisli, a nikakve uveliča, da im da na značaju, i naposletku predstavi kao krunske. Kome se ovo ne sviđa eto mu je apelacija, pa Jovo nanovo, igranka bez prestanka.

Vas, građane Srbije, zamolio bih da izučite šta je to okuzatorski i inkvizitorski postupak, i kako su "veštice" iz Salema bile osuđivane na smrt, prostim upiranjem prsta u njih, od strane "Bogom dane" osobe. Kako je moguće da Ristića, Radukića i Đajića, apsolutno niko, od svih poznatih pripadnika zemunskog klana, a bilo ih je 23 listom, nikada nije pomenuo otkako je na njih krenula hajka, pogotovo u fazi kada je nad njima bila u zamahu najdetaljnija istraga, i kada su se među sobom utrkivali ko će šta novo da ispriča ne bi li umanjio sebi kaznu?

Ispričali su raznorazna ubistva do detalja, a ovo nisu?! Jako čudno, pogotovo iz razloga što je upravo ovo bila prva otmica zemunskog klana, a prva zajednička krivična dela se najbolje pamte i prva interpretiraju... Čak je i Mileta Novaković, penzionisani pukovnik policije i načelnik UKP-a koji se vodi kao ekspert za Zemunski klan 2013. napisao knjigu "Otmice Zemunskog klana". Da li je u njoj pisao o otmici Novaka Stevanića i da li će njega neko kao eksperta pozvati da da iskaz u ovom sudskom postupku, i da li će ga neko pitati da li je, a ako nije zašto nije, u knjizi naveo sve vinovnike zločina nad Novakom Stevanićem?

Daj Bože, da pravda u ovom slučaju, bude adekvatno zadovoljena, jer je to u opštem društvenom interesu... predsednik Odbora za borbu protiv kriminala i korupcije NPSS, diplomirani oficir policije, Rajević Zdravko.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR