Glas Javnosti

Završen nadzor Vršačkog centra za socijalni rad posle ubistva devojčice

Hronika
Autor: Glas javnosti

Centar za socijalni rad u Vršcu u procesu zaštite od nasilja, prioritet je usmerio na obezbeđivanje zaštite i bezbednosti majke-žrtve nasilja, dok je izostala procena položaja, odnosno rizika i bezbednosti deteta, kao i preduzimanje mera zaštite deteta.

Nažalost, u toku stručnog postupka, Centar nije utvrdio da je bezbednost deteta ugrožena. 

Povodom zločina u Vršcu od 4. oktobra, kada je Marko Budimirović ubio svoju dvoipogodišnju ćerku Petru, a zatim sebi oduzeo život, to je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, posle nadzora vršačkog Centra za socijalni rad, obavljenog od 5. do 7. oktobra, saopštio Predar Vuletić, Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, napominjući da će resorni sekretarijat, kod osnivača predložiti smenu direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu.

- U nadzoru je konstatovano da zaštita nije u potpunosti organizovana i ostvarena u skladu sa propisima i propisanim standardima - kazao je Vuletić.

- Oslanjajući se na preduzete mere zaštite u sudskim postupcima - zabranu prilaska i meru udaljenja počinioca i na to da je žrtva sa detetom kod svojih roditelja i da nema zabeleženih podataka niti saznanja da je detetova bezbednost ugrožena, nisu preduzimane mere zaštite deteta.

Dete, prema onome što je Suzana Budimirović izjavila, nije prisustvovalo scenama nasilja nad njom, niti je njen suprug Marko bio nasilan prema Petri, pa oslanjajući se na te podatke, dete nije tretirano kao žrtva nasilja niti je bilo obuhvaćeno stručnim postupkom. Majka je, kako je predočio Vuletić, voditeljki slučaja u Centru rekla da dete uredno viđa oca u popodnevnim satima, i da dete predaje i preuzima baka.

- Sve institucije su zakazale i izostala je blagovremena i adekvatna razmena informacija na Grupi za koordinaciju i saradnju o navedenom slučaju, posebno kada je reč o sudskom postupku - naveo je Vuletić.

- Centar nije obavešten o sudskom postupku, niti se interesovao o psihičkom stanju počinioca. Mora se uzeti u obzir, ako je majka žrtva nasilja da su i deca potencijalne žrtve. Ne sme se zanemariti da rizik od nasilja raste posle podnošenja prijave. Da je dete bilo u fokusu, to bi smanjilo rizik. Otac je samo jednom bio u Centru, i tada je negirao da je nasilan.

NIJE BILA SPREMNA ZA RAZVOD

S obzirom na to da nije bio pokrenut postupak za razvod braka, oba roditelja su imala pravo na staranje o detetu. Majka je izjavila da u aktuelnom trenutku nije spremna da pokreće razvod braka.

Osnovni sud u Vršcu je 27. septembra doneo presudu da je počinilac nasilja kriv za nasilje u porodici i izrečena mu je uslovna osuda, kazna zatvora od godinu dana sa rokom provere od tri godine. Izrečena mu je i mera, obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi koje će trajati dok postoji potreba lečenja, ali ne duže od tri godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR