Glas Javnosti

ZATVORENIČKE MUKE: Najavljuju TUŽBE protiv uprave zatvora zbog USKRAĆENIH PRAVA

Hronika
Autor: Glas javnosti

U obraćanju medijima zatvorenici navode da imaju ozbiljne primedbe na uslove i, kako tvrde, nebrigu prema njima u zatvoru.

Zatvorenici leskovačkog zatvora najavljuju tužbe zbog uskraćenih ljudskih prava, navode da su se namerno samopovređivali kako bi izvojevali zdravstvenu negu.

Jedanaest zatvorenika koji svoje kazne izdržavaju u Okružnom zatvoru Leskovac najavljuju tužbe protiv uprave ovog kaznenog zavoda uz tvrdnju da su im ugrožena najosnovnija ljudska prava. Kako tvrde, morali su namerno i da se samoprovređuju kako bi se izborili za zdravstvenu negu i pomoć.

Tim Zaštitnika građana u obavljanju poslova NPM-a je 2021. godine nenajavljeno obištao leskovački zatvor i razgovarao sa svim licima koja su se na dan posete nalazila u Odeljenju pritvora, kao i sa jednim licem koje se nalazilo na zadržavanju u krivičnom postupku o postupanju policije prema njima prilikom primene policijskih ovlašćenja.

“Profesionalno postupanje rukovodstva i zaposlenih tokom posete NPM-a predstavlja primer dobre prakse u postupanju, u skladu sa zakonom predviđenom obavezom saradnje organa sa NPM-om”, zaključeno je u tadašnjem izveštaju.

U pismu, koje je stiglo na adresu Rešetke, navodi se da imaju ozbiljne primedbe na uslove i, kako tvrde, nebrigu prema njima u zatvoru.

“U više navrata smo se obraćali upravi zavoda, a kao odgovor smo dobijali pretrese ćelija i zastrašivanje”, piše na samom početku pisma za koje smo zamoljeni da objavimo bez dela u kome su potpisi zatvorenika i njihovi zatvorski matični brojevi.

U toku dana, novinare Rešetke je telefonom iz ove kaznene ustanove kontaktirao i jedan od potpisnika pisma, moleći nas da objavimo i njegovo svedočenje koje nije navedeno u pismu.

“Žalio sam se nekoliko puta na povrede koje sam zadobio od ujeda stenica u zatvorskoj ćeliji. Niko nije reagovao. Na kraju sam odlučio da se samopovređujem kako bi se smilovali da me odvedu u Hitnu pomoć. Molim vas da to objavite”, poručio je on.

A u samom pismu ovaj zatvorenik i njegovi “cimeri” žale se uglavnom na nehigijenu i gladovanje.

“U samoj zatvorskoj kantini nije moguće kupiti ni osnovne stvari kao što su pene za brijanje, brijači i stikovi. Ne deli se ni voće, iako po zakonu treba da nam dele voće dva puta nedeljno. Što se tiče kantine, sva roba koja se kupi izdaje se bez fiskalnog računa, a pojedini artiukli su i po 100 dinara skuplji nego u običnim radnjama”, navodi se u prosleđenom pismu.

U njemu se pominje i priča o najezdi stenica. O tom problemu je Rešetka pisala i pre dve godine.

“Zbog njih imamo zdravstvene probleme, za šta postoji i medicinska dokumentacija, a nadležni ne preduzimaju nikakve mere da se one unište”, pišu zatvorenici.

A, kako dodaju, pribori za ručavanje i sama hrana su “posebna priča”.

“Tanjiri su od plastike i prljavi su, a hrana je blago pečena, skuvana bez zaprške, bez soli i jednom rečju neukusna”, pišu.

Zatvorenici se žale i na uslove poseta rodbine, a navode da sumnjaju u to da se prisluškuju.

“Svi razgovori se snimaju, što znači da nas tretiraju kao lica pod istragom, iako smo pred zakonom već osuđena lica”, zaključuje se u pismu koje potpisuje 11 zatvorenika Okružnog zatvora Leskovac.

Redakcija Rešetke je i ovaj put prosledila pitanja upravi leskovačkog zatvora od koje uporno mesecima unazad ne dobija odgovore i na druge optužbe za mobing.

Podsetimo, nakon što je dvadeset čuvara, tačnije, radnika obezbeđenja Okružnog zatvora Leskovac uputilo pismo upravniku Ivici Stojičiću u kojem ga obaveštavaju da trpe konstantni mobing od strane načelnika Službe obezbeđenja Žarka Koprivice, pritisci su, kako navode, postali sve gori.

Novinari Rešetke mesecima čekaju odgovore na prosleđena pitanja o ovom slučaju od samog upravnika zatvora, piše ovaj portal.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR