Glas Javnosti

Za 16 godina ubio se čak 141 POLICAJAC

Hronika
Autor: Glas javnosti

Povodom samoubistva policajca u Alibunaru, saopštenjem za javnost obratilo se Strukovno udruženje policije „Arčibald Rajs“, u kome se navodi mnoštvo uznemirujućih podataka.

Iz saopštenja prenosimo najintrigantnije delove:

“Nažalost, svedoci smo tragičnog događaja u kojem je izgubljen još jedan policijski život, još je žalosnije što je izgubljen samoubistvom. Prema nezvaničnim informacijama, jedan od razloga samoubistva policajca u Alibunaru bila je psihološka presija i tenzija od strane rukovodioca.

Prema podacima kojima raspolaže Strukovno udruženje policije u periodu od 2000. godine do maja 2016. godine samoubistvo je izvršio 141 policajac. Najveći broj policajaca koji su izvršili suicid obavljalo je poslove policajca opšte nadležnosti 49,3%, pripadnika kriminalističke policije 9,3%, saobraćajnih policajaca 8,5% i graničnih policajaca 7,7%. Prosečna dužina radnog staža je oko 12, a prosek godina starosti je 36.

Iako je Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju uvelo telefonsku liniju za hitnu psihološku pomoć u izrazito stresnim situacijama za zaposlene u MUP-u, koja je dostupna non-stop, odnosno u periodu od 00-24 časova sedam dana u nedelji, čija je zamisao da uloga psihologa i socijalnog radnika bude da pruži prvu psihološku pomoć zaposlenima u izrazito stresnoj situaciji, a ne da rešava konkretne probleme, u praksi to i nije baš tako.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kao poslodavac, bavi se uglavnom posledicom, a ne uzrokom problema i smatramo da se već decenijama ne posvećuje dovoljna pažnja ovom problemu. Generalno, ne radi se na prevenciji, MUP nema dovoljno razvijene stručne službe i sa kapacitetima da se detaljno posvete prevenciji kao i psihološkoj podršci, kao i sa pružanjem psihološke podrške koja bi imala za cilj poboljšanje socijalnog i radnog funkcionisanja, poboljšanje kvaliteta života i podrška kod drugih problema mentalnog zdravlja.

Smatramo da je početni korak uspostavljanje u navedenom smislu jedne takve funkcionalne stručne službe, ali i selekcija kandidata prilikom prijema u radni odnos u MUP, jer je evidentan lošiji odabir kadrova koja vezujemo za kronizam, nepotizam i lobiranje. Isti je princip, nažalost i za napredovanje u službi i raspoređivanje”, naglašavaju u saopštenju iz Strukovnog udruženja policije “Arčibald Rajs”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR