Glas Javnosti

STATUS SLUŽBENOG LICA ZA NOVINARE : Predlog sindikata policije i policijskih starešina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sindikat policije i policijskih starešina uputio je premijerki Ani Brnabić inicijativu da se izmenama zakona novinarima da status službenog lica i beneficirani radni staž.

Smatraju da je sadašnji trenutak raskršće za buduće demokratsko napredovanje Srbije, a da do njega ne može da dođe ukoliko se zakonski ne zaštite oni koji pruažaju validne informacije javnosti.

„Donošenjem zakonskih propisa koji bi poslenike javne reči označile kao službena lica ove države došlo bi se do pravnog osnova da je napad na novinare – napad na državu, kao što je sada slučaj sa na primer policijom“, navedeno je u saopštenju.


Smatraju da bi se time drastično smanjilo targetiranje novinara od strane nasilnika, a samim tim i smanjo broj napada na novinare.

O tome da se novinarima uračuna i beneficirani radni staž trebalo bi da se usaglase državni organi, novinarska udruženja i nevadin sektor, a razlog za ovaj predog je, kako navodi sindikat policije i policijskih starešina- kratak životni vek novinara. Predlažu da zakonske izmene budu prvi korak promena na polju informisanja, kako bi novinarstvo postalo prava „sedma sila“, navedeno je u saopštenju piše Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR