Glas Javnosti

VOĐE KOTORSKIH KLANOVA NE GUBE NI GLAVU NI SLOBODU: Kako to da Zvicer, Vukotić i Kašćelan deluju sigurnije nego ikad?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pokušaje ubistava, čije su žrtve bili članovi i vođe škaljarskog i kavačkog klana iz Kotora, svi su prestali da broje, jer se dešava da je na svakog od njih pokušan atentat bar jednom, ipak broj onih koji su ziasta stradali je veliki. Sadašnje vođe ovih klanova, slučajno ili namerno, izbegli su sve pretnje pa i one od strane zakona.

U vreme kada bukti rat između ova dva kotorska klana, vođama su uglavnom nacrtane mete na čelu, a izvršenje ovih atentata uvek je najteži deo posla, što se do sada, uglavnom, pokazalo kao neuspešno.

Radoje Zvicer (kavački klan)

Za likvidaciju trenutno najmoćnijeg čoveka kavačkog klana, koji godinama nije živeo u Crnoj Gori već u Kijevu, škaljarci su angažovali Kožarovu grupu.

Četiri meseca trebalo je potencijalnim egzekutorima da uđu u trag Zviceru, ispratili su njegovo kretanje i isplanirali zločin.

Kako su mediji navodili, za Zvicerovu glavu potencijalnim ubicama nuđeno je pola miliona evra.

Foto: detective-info

-Odredivši datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mesto zločina. Kasnije su otišli i zapalili automobil kako bi uništili dokaze- saopštila je tamošnja policija.

Naime, konačnu tragediju sprečila je žena vođe kavčana, Tamara Zvicer, koja je zapucala na napadače.

Foto: detective-info

Kako je Zvicer postao slobodan čovek?

Verovatno jer to nije bio Radoje Zvicer već Josip Babić. Sa tuđim identitetom nesmetano je mogao da putuje Evropom, koristeći identitet bosanskog državljanina rođenog u Nemačkoj, u Nimbergu.

Ipak ovaj vođa je i ostao slobodan čovek

Crnogorski istražitelji nemaju informaciju o Zviceru, jer je on zvanično slobodan čovek za kojim nije raspisana poternica.

Slobodan Kašćelan (kavački klan)

I Kašćelan važi za vođu kavačkog klana, samo on nije baš toliko slobodan čovek kao Zvicer, bar ne za sada dok ne može da napusti Kotor.

Ipak, najgore je uspeo da preživi, kao i njegov "kolega". Na Kašćelana i njegovog telohranitelja Vladana Vučkovića iz Herceg Novog pokušan je atentat u Novom Sadu 2016.

Naime, muškarac na motoru ispalio je rafal metaka na audi A6 u kojem su se nalazila njih dvojica.

Foto: Youtube/Printscreen

U rafalnoj paljbi u kojoj je ispaljeno više od 15 metaka, jedan ga je pogodio u stomak, dok je gotovo nepovređen prošao njegov telohranitelj.

Za njim je crnogorska policija 2016. godine raspisala poternicu. Osumnjičen je da je organizovao kriminalnu grupa, koja se sumnjiči za ubistva, pokušaje ubistva, zelenašenje, trgovinu narkoticima i iznude.

Podsetimo, Kašćelan je uhapšen 31. oktobra u Kotoru, zbog pretnji, ali je ubrzo i pušten.

Jovan Vukotić (škaljarski klan)

Možda najčudniji i najlukavili pokušaj ubista je upvavo ovaj koji je pokušan na vođi škaljaraca, Jovanu Vukotiću.

Naime, za ovog vođu napadači su spremili 10 miligrama cijanida, što je sto puta više od smrtonosne doze, koju su planirali da mu stave u hranu dok je bio u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Ženu, koja mu je nosila hranu presreli su napadači, obučeni u policijsku uniformu i tražili joj da pokaže šta nosi, misleći da je to prava prilika, međutim ona tada nije nosila hranu već samo lične stvari i sumnjive "policajce" prijavila je pravoj policiji. Ubrzo nakon toga oni su uhapšeni.

Foto: Printscreen

Pre oko dve nedelje, Vukotić je opet izbegao sigurnu smrt.

Napadač iz Nikšića uhapšen je zbog sumnje da je s metkom u cevi pratio i nameravao da puca u vođu škaljarskog klana, a prema pisanju crnogorskih medija, priznao je da je za taj zadatak dobio novac.

Ipak i Vukotić je danas slobodan čovek, iz pritvora u Spužu je pušten u julu ove godine, nakon što je protiv njega obustavljena istraga za pokušaj ubistva dvojice sugrađana 2016, kao i Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana.

Podsetimo, ove dve krimi grupe su od 2014. godine u sukobu, nakon što je iz stana u luki u Valensiji u Španiji nestalo više od 200 kilograma kokaina. To je bio okidač za krvavi rat.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR