Glas Javnosti

VOZILI MILIONE OD KOKAINA ZA ZVICEROVOG POLICAJCA: Radnica BIA i njen muž inspektor TAJNE INFORMACIJE slali kavčanima

Hronika
Autor: Glas javnosti

Inspektor Uprave kriminalističke policije Daniel Jovanović koji je optužen da je sa suprugom, inače radnicom BIA Dušicom Jovanović i još šest okrivljenih bio pripadnik kriminalne grupe odbeglog crnogorskog policajca Ljuba Milovića, negirao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je prao novac za koji je znao da potiče od šverca kokaina, kao i da je tajne podatke srpskih službi odavao prljavo

Milović je, podsetimo, navodno je blizak vođi kavačkog klana Radoju Zviceru, a u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal navodi se da je Daniel Jovanović bio u direktnom kontaku sa Milovićem i da je za njega novac koji potiče od šverca kokaina čuvao u svom stanu, prenosi preko granice u Crnu Goru i da su on i supruga za to dobijali novčane nagrade u visini od po nekoliko desetina hiljada evra.

- Mogu da kažem da sam razumeo optužnicu, negiram sva krivična dela. Nisam kriv. Delimično ću izneti odbranu - rekao je optuženi Daniel Jovanović pred sudom.

Inspektoru i njegovoj supruzi, na teret je stavljeno i da su u bazama MUP i BIA proveravali operativne obrade koje nose oznaku strogo poverljivo za ljude iz kriminalnog miljea, bezbednosno interesantne na međunarodnom nivou i informacije do kojih su došle srpske bezbednosne službe prenosili Miloviću. Među onima koje su proveravali, prema optužnici, bili su pripadnici škaljarskog klana, zatim Veljko Banović Votka kog je navodno klan Veljka Belivuka jurio da ubije, ali i nedavno uhapšeni predsednik opštine Budva Milo Božović, koji je u Crnoj Gori optužen za šverc kokaina.

- Razumela sam optužnicu, nisam izvršila ni jedno krivično delo. Izneću svoju odbranu - negirala je navode optužbe i Dušica Jovanović.

Na isti način izjasnili su se i optuženi Milivoj Kišič, Milivoj Pamučina, Milan Krstović kao i Živojin Filipović. Optuženi Milović, Aleksandar Milojević i Strahinja Kutlešić se nalaze u bekstvu.

Tužilac za organizovani kriminal pre izjašnjavanja optuženih pročitao je navode optužnice kojom se Miloviću stavlja na teret da je 2019. organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali ostali optuženi i koja je delovala do 1. avgusta prošle godine. Pripadnici kriminalne grupe su, kako je naveo, obavljali zadatke koje im je davao Milović i učestvovali u pranju novca, odnosno transportu novca koji potiče od šverca kokaina, kamionima iz Holandije, preko Srbije u Hrvatsku i Crnu Goru.

- Na teret im je stavljeno i da su preko šest miliona evra prevezli iz Holandije u Srbiju, kamionima za transport firme iz Aranđelovca iako su znali da potiče od trgovine kokainom koji je Milović nabavljao u Ekvadoru i prenosio prekookeanskim brodovima u Belgiju i Holandiju, preuzimali ga i držali u stanovima u Beogradu, a potom prevozili u Crnu Goru. Za to su dobijali novčanu nagradu - navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi i da je Daniel Jovanović fotografisao novac koji je preuzimao, slike slao Miloviću i ispunjavao njegove naloge o tome gde da čuva i kako da prenosi pare od kokaina.

- Sa suprugom je novac u stanu prebrojao i zadržao kao nagradu 29.000 evra i na ime korišćenja njegovog stana za čuvanje novca još 18.000 evra, a ostatak predao - navodi se u samo jednoj tački optužnice kojom je opisano kako je grupa delovala.

U drugoj tački optužnice, navodi se i da su radnica BIA i njen suprug inspektor, prenosili novac BMW-om u Crnu Goru, kako ne bi izazvali sumnju.

Iznošenje detaljne odbrane optuženih odloženo je za naredno suđenje koje je zakazano za 27. novembar, pošto je advokat Jugoslav Tintor, koji je angažovan pre sedam dana kao novi branilac odbeglog Milovića zatražio dodatni rok da se upozna sa spisima predmeta i pripremi za suđenje.

Skaj komunikacija

Advokat Jugoslav Tintor, branila policajca Ljuba Milovića osporio je juče da skaj komunikacija za koju tužilaštvo tvrdi da je pribavljena putem međunarodne pravne pomoći bude izvedena pred sudom, osporavajući pouzdanos i tačnost ovog dokaza. On je naveo i da skaj komunikacija nije dostavljena po zakonu i da zbog toga ne može da bude izvođena kao dokaz u postupku. Tintor je predložio da se ona izuzme iz spisa predmeta.

Advokat Dragoslav Ljubičanović naveo je i da CD-ovi koji se nalaze u spisima nisu "nikakva skaj komunikacija nego eksel tabele".

- Nisu, niti mogu biti eksel tabele zapisi koji potvrđuju autentičnost nečega iz baze podataka - rekao je Ljubičanović.

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR