Glas Javnosti

VEZALI GA ŽICOM OKO VRATA I BACILI U DŽAK! Jezivo zlostavljanje psa u Kikindi, životinja bila oblivena krvlju

Hronika
Autor: Glas javnosti

Malo kuče rase pulin, staro svega oko godinu dana, zavezano žicom oko vrata, pronađeno je obliveno krvlju u zavezanom džaku na periferiji Kikinde. Bela vreća u kojoj je bila ženka, takođe je bila dobro zavezana žicom, tako da psić nije mogao nikako samostalno da se oslobodi.

Verovatno bi brzo uginula da je slučajno, na lokaciji pored divljeg kupališta Plava banja, pre nekoliko večeri, nije pronašao jedan građanin koji je odvezao vreću i zatekao stravičan prizor. Mlado kuče bilo je vezano žicom, obliveno krvlju i jedva je davalo znakove života. On je ubrzo slike tog nezapamćenog zlostavljanja objavio na društvenim mrežama i zatražio pomoć sugrađana. Kikinđani su brzo regaovali i Vaska, kako su kasnije nazvali kuče, je spasena i trenutno se nalazi na lečenju u Novom Sadu. Veterinari su ustanovili da je, najverovatnije udarana po glavi, jer je imala podlive. Neko je želeo da je usmrti na najstarvičniji način.

- Zlostavljenog psića pronašao je Dragoslav Stojkov, koji je tamo izađao u šetnju. Najpre je čuo kako kuče cvili, a onda je primetio i beli, zatvoreni džak. Kad ga je otvorio zateko je stravičan prizor. Apel za pomoć objavio je na društevnim mrežama što je primetilo nas nekoliko i svi smo reagovali. Sreli smo se pored Plave banje i odvezli smo ranjenog psića kod veterinara Gorana Mijalkovića, koji joj je ukazao prvu pomoć - priča Darija Vukoman, ljubiteljka životinja koja uvek reaguje kako bi im pomogla.


Napaćena mlada pulinka Vaska, verovatno bi uginula u velikim mukama, jer se izujedala u pokušaju da se oslobodi džaka, smatra veterinar Mijalković.

- Pas je bio obliven krvlju, jer se izujedao po jeziku, što je dovelo do velikog izliva krvi. Verovatno se neprestano trzao i pokušavao da izađe iz džaka. Na sreću, nije imao drugih velikih vidljivih i otvorenih preloma, ali je bio u jako velikom šoku. Životinja je doživele veliku traumu i nije mogla da stoji na nogama – opisuje Mijalković.

Uz pomoć udurženja iz Čoke i Novog Sada koja su se u međuvremenu javila, Vaska je iz Kikinde prevezena u Novi Sad. Novac za zbrinjavanje kučeta uplatila je jedna naša državljanka koja živi u Francuskoj. U ambulanti u Novom Sadu, Vaski je ukazana adekvatna medicinska pomoć i nega.


- Od subote do danas kuče skoro ništa nije jelo ni pilo. Nije moglo ni da stane na noge. Tek danas se prvi put malo pridiglo. Doživela je velike traume i trebaće joj dalje lečenje i rehabilitacija. Iz ambulante će, verovatno, otići u neki pansion, ali za to nam je potreban novac, pa molimo sve koji mogu i žele da pomognu da nam se jave – apelovala je Darija Vukoman i pozvala institucije da reaguju na slučajeve zlostavljanja životinja, pišu Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR