Glas Javnosti

VELIKA AKCIJA U NEMAČKOJ: Više od 300 policajaca izvršilo raciju na 11 lokacija

Svet
Autor: Glas javnosti

Stotine policajaca u Nemačkoj pretresaju domove pripadnika i pristalica Hamasa

Više od 300 policajaca izvelo je raciju na imovinu članova i pristalica Hamasa u Nemačkoj. Pretresi su obavljeni jutros nakon zvanične zabrane bilo kakve aktivnosti militantne grupe Hamas ili podrške toj grupi.


Nemačka vlada je sprovela zabranu 2. novembra i raspustila Samidoun, grupu koja stoji iza proslave u Berlinu napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.


Nemački obaveštajci procenjuju da Hamas ima oko 450 pripadnika u zemlji. Njihove aktivnosti se kreću od izražavanja simpatija i propagandnih aktivnosti do finansiranja i prikupljanja sredstava za jačanje organizacije u inostranstvu.



„Nastavljamo našu doslednu akciju protiv radikalnih islamista“, rekla je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser.

„Zabranom Hamasa i Samiduna u Nemačkoj, poslali smo jasan signal da nećemo tolerisati bilo kakvo veličanje ili podršku Hamasovog varvarskog terora protiv Izraela“, dodala je ona.


Racije, koje su se uglavnom odvijale u Berlinu, imale su za cilj sprovođenje zabrana i dalju istragu grupa, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova. Ukupno je pretreseno 15 nekretnina u Berlinu i državama Donje Saksonija, Severna Rajna-Vestfalija i Šlezvig-Holštajn.



Samo u Berlinu, više od 300 policajaca izvršilo je raciju na 11 lokacija kako bi zaplenili dokaze i imovinu. Sedam pretraga se odnosilo na Hamas, a četiri na Samidoun. Pretresi su se uglavnom odvijali u domovima pristalica i u prostorijama palestinskog udruženja. Posle najnovijeg rata između Izraela i Hamasa, Nemačka se bori protiv grupa koje podržavaju antisemitizam.


Policija je u utorak pretražila domove 17 ljudi u južnoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj koji su optuženi za širenje antisemitskog govora mržnje i pretnji Jevrejima na internetu. Prošlog četvrtka, nemačka policija izvršila je raciju na 54 lokacije širom zemlje u istrazi o organizaciji sa sedištem u Hamburgu.


Oni se sumnjiče da promovišu ideologiju iranskog rukovodstva i eventualno podržavaju aktivnosti Hezbolaha u Nemačkoj.

"Pratimo islamističku scenu. Islamisti i antisemiti se ovde nigde ne mogu i ne smeju osećati bezbedno. Članovi i pristalice Hamasa u Nemačkoj takođe su posvećeni uticaju na politički i društveni diskurs u zemlji", rekao je ministar Faeser.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR