Glas Javnosti

VAGNEROVCI UHAĆENI NA DELU! Francuska optužila rusku grupu za rasplamsavanje antisemitizma

Svet
Autor: Glas javnosti

Tužioci u Francuskoj istražuju moguću umešanost Rusije u grafite sa više od 200 Davidovih zvezda na zgradama širom zemlje, što je dovelo do naglog porasta antisemitskih dela.

Pojava Davidovih zvezda na nekoliko zgrada prošle nedelje izazvala je zabrinutost u Francuskoj, gde su tenzije porasle nakon napada Hamasa na Izrael. Francuska je dom jedne od najvećih muslimanskih i jevrejskih populacija u Evropi.


Francuski tužioci saopštili su juče da istražuju da li osoba koja ne živi u Francuskoj može biti odgovorna za antisemitske grafite. Policija je uhapsila muškarca i ženu rodom iz Moldavije koji su uhvaćeni krajem prošlog meseca kako sprejom crtaju Davidovu zvezdu na zgradi u Parizu.


Tužioci su rekli da su otkrili da je uhapšeni par razmenio par poruka u kojim su dobili instrukcije da oslikavaju sprejom za grafite Davidove zveze u zamenu za novac.

Telefonska istraga pomogla je istražiteljima da povežu par sa još dvoje ljudi, koji su takođe uhvaćeni kako iscratavju Davidove zvezde sprejom u Parizu, a čini se da su bili u kontaktu sa istom osobom iz inostranstvu, rekli su tužioci. Dotični par, koji je napustio zemlju dan nakon istrage, bio je u društvu još jedne osobe koja je fotografisala, dodali su tužioci.



Istovremeno, botnet za koji tužioci veruju da ga kontroliše ruska plaćenička grupa Vagner je promovisala fotografije crteža Davidove zvezde na društvenim mrežama, rekao je francuski zvaničnik.


Portparol ruske ambasade u Parizu odbio je da komentariše da li su Vagnerovci povezani sa Davidovim zvezdama u Francuskoj. Francuske vlasti su prošlog meseca zabeležile 1.100 antisemitskih incidenata i uhapsile 502 osobe, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

„Policiji ne nedostaju sredstva da uhapsi one koji napadaju francuske Jevreje i privede ih pravdi“, rekao je Darmanin.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR