Glas Javnosti

Građani Beča dobijaju isplatu od 1.000 evra: Evo koje uslove traži država

Svet
Autor: Glas javnosti

Grad Beč, na čelu sa socijaldemokratskim gradonačelnikom Mihaelom Ludvigom odlučio je stanarima u austrijskom glavnom gradu ponuditi jednokratnu premiju od 1.000 evra ako u svom stanu zauvek zavrnu slavinu za gas

Kako izveštavaju austrijski mediji, još uvek se 442.000 domaćinstava u Beču greje na gas, a glavni grad Austrije ima u planu i nastoji, kako pišu mediji, do 2040. postati klimatsko neutralan grad.
Vezano uz to, grad Beč odlučio je da izdvoji 260.000 evra za sanaciju zgrada i stanova, što je dvostruko više nego do sada. Premija od 1.000 evra za Bečlije, jedna je od mera u sklopu te gradske odluke.

Kako podneti zahtev za premiju?

Zahtev za premiju može se već podneti početkom marta ove godine kod nadležnog bečkog Magistrata 50. Kako je saopšteno iz tog nadležnog mesta za stambena pitanja, isplata premije od 1.000 evra biće isplaćena direktno na račun korisnika stana. Ukoliko se svi stanari u jednoj zgradi odreknu gasa i pređu na neki drugi alternativni izvor energije, moguće je da svaki stanar dobije premiju u visini, i do 1.500 evra.


- Preduslov subvencije za dekarbonizaciju je da stanar ne kuva niti se više greje na gas. Dakle, da više nema plinski priključak u stanu, pojasnila je upravnica Odeljenja za stambeni razvoj Magistrata 50 Viktoria Neuber.

- Novi propis o sanaciji i dekarbonizaciji istovremeno podupire održivo oslobađanje zavisnosti od gas , povećava kvalitet življenja u stambenim zgradama i stimuliše građevinarstvo u ovo teško vreme, istakao je bečki gradonačelnik Ludvig.

- Pitanje održivog snabdevanja gasom je takođe socijalno pitanje. Tim putem moramo zajedno ići, jer u Beču nitko, vezano uz to pitanje, ne sme biti ostavljen, rekla je dogradonačelnica Beča i gradsa upravnica za stambena pitanja Kathrin Gaal.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR