Glas Javnosti

AMERIKA U PANICI: Zabeležila ogroman skok cene nafte

Svet
Autor: Glas javnosti

Rastuće cene goriva su loša vest za potrošače koji su već frustrirani troškovima života

Milione Amerikanaca, koji će krenuti na put ovog vikenda, dočekaće najviše cene goriva u skoro tri meseca. U Americi se državni prosek popeo za 11 centi samo u protekloj sedmici na 3,28 dolara po galonu. Kako se ističe za rast cena postoje dva razloga.

Jedan je da cene uvek rastu kako se zima "stišava" jer potražnja raste i benzinske pumpe moraju da pređu na skuplje letnje gorivo. Dok je drugi zastoj u rafineriji, uključujući višenedeljno zatvaranje najveće rafinerije na Srednjem zapadu, čime je ograničeno snabdevanje gorivom.

Bez obzira na uzrok, rastuće cene goriva su loša vest za potrošače koji su već frustrirani troškovima života. Američka nafta je porasla za oko 10 dolara od sredine decembra na 78 dolara po barelu danas.


Ipak, ovaj trend bi mogao da izazove glavobolje zvaničnicima u Vašingtonu, posebno ako se ubrza. Više cene goriva komplikuju rat Federalnih rezervi protiv inflacije. I oni su umanjili poruku o izbornoj godini Bele kuće, koja je ranije ukazivala na jeftine cene goriva kao dokaz da "Bidenomics" radi.

- To je veoma osetljiva tema za Amerikance. Bela kuća je pomalo nemoćna. Predsednik zaista ne zaslužuje ni priznanje ni krivicu. Tržište će učiniti ono što će morati - rekao je Patrik De Han, šef analize nafte u GasBuddiju.

Međutim, kako se navodi, porast cena u ovom periodu je sasvim normalan, te nema razloga za paniku. Investitori znaju da se potražnja za gorivom povećava kako ljudi češće voze i putuju po toplijem vremenu.

- Januar i februar su meseci sa najnižom potražnjom za gorivom. Prelazimo u mesece veće potražnje. To ne bi trebalo da bude iznenađenje. Tako je već 50 godina -  rekao je Endi Lipov, predsednik konsultantske firme Lipov Oil Associates.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR