Glas Javnosti

Veza Vlade Srbije sa podzemljem - Novak Nedić

Hronika
Autor: Glas javnosti

Žandarm Nenad Vučković Vučko odavno je povezivan sa kriminalnim klanom koji je predvodio Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, a kasnije Veljko Belivuk. Ipak, Tužilaštvo za organizovani kriminal reagovalo je tek juče, kada je KRIK objavio audio zapis koji pokazuje da je Vučković zapravo bio šef toj kriminalnoj grupi.

Sa druge strane, nadležni organi uporno ćute na veze generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića i Belivukovog klana, o čemu postoji i službena beleška u policiji. I ne samo što ćute, nego je Nedić, uprkos dokazima, reizabran na jednu od najviših pozicija u Vladi Srbije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal konačno je reagovalo na dokaze koje je objavio KRIK, a koji pokazuju da je visokopozicionirani pripadnik policije Nenad Vučković Vučko naređivao pripadnicima grupe Aleksandra Stankovića, a kasnije Veljka Belivuka, organizovao ih i savetovao kako da se ponašaju u odnosima sa drugim kriminalnim grupama. TOK je tražio audio zapis na kojima se čuje kako razgovara sa njima.


Sa Stankovićem, ali i sa Belivukom kome se sudi zbog zverskih ubistava, povezivan je i Novak Nedić, generalni sekretar Vlade u trećem mandatu. Nekadašnji potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić tvrdio je da iza navijačke grupe “Janjičari” na čijem čelu je bio Sale Mutavi stoji Nedić, a koji je kasnije, ispostaviće se, sprečio hapšenje Belivukovih huligana.

Nedić, Vučko, Belivuk, Mutavi

O direktnim vezama Nedića i žandarma Vučkovića nije se mnogo pisalo. Ipak, svojevremeno je Vojni sindikat objavio da su njih dvojica sa Stankovićem i Belivukom od februara do juna 2016. koristila strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja. Kako je bilo navedeno, sve se to dešavalo na vojnom strelištu u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Vojni sindikat je zbog toga podneo krivičnu prijavu, ali istraga nije sprovedena do kraja jer su ključni dokazali nestali. Kako je pisao KRIK, iz knjige poseta sa prijemnice nestale su dve strane, a nisu postojali ni snimci sigurnosnih kamera – pošto su u međuvremenu presnimljeni.


Službena beleška

Dokazi o vezama Nedića i Belivuka pojavljivali su se i kasnije. Tako je nedeljnik NIN prošle godine došao u posed službene beleške policije od 11. oktobra 2018, koja pokazuje kako je Nedić štitio tu kriminalnu grupu. Sudeći prema tom dokumentu, hapšenje huligana, među kojima su bili i pripadnici navijačke grupe Janjičari koju je predvodio Belivuk, a koji su upali i demolirali klub Komitet, sprečio je upravo generalni sekretar Vlade.

Nedić se s vlasnikom kluba, kako je on ispričao, sastao u Klubu poslanika, gde mu je rekao da problem koji je imao sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom, a ne preko policije.

Nedić je, kako je pisalo u belešci, rekao da su oni spremni na dogovor, kao i da mu finansijski nadoknade štetu koja je nastala u klubu, ali pre toga on mora da povuče svoju izjavu koju je dao u policiji.


Kako je pisao NIN, policijski inspektori su zabeležili da im je vlasnik kluba rekao da je pitao Nedića ko će da mu garantuje da će to sve biti „sređeno“ i da više neće imati problema s navijačima. Na to mu je Nedić odgovorio, kako piše u belešci, „da mu on lično garantuje i da je nakon toga pozvao Veljka Belivuka i zakazao sastanak sa njim istog dana u 14 časova.“ Na sastanku sa Belivukom je dobio obećanje da više neće imati problema sa njima.

Pretnje nekadašnjem direktoru policije

Zbog veza sa pomenutim kriminalnim klanom tužilaštvo nije reagovalo. Ipak, Treće osnovno tužilaštvo nedavno je naložilo policiji da ispita sve okolnosti incidenta kada je Nedić na Novom bežanijskom groblju napao i pretio penzinisanom direktoru policije Vladimiru Rebiću.


Prijavu protiv genseka Vlade, podneo je Rebić odmah nakon incidenta u policijskoj stanici, koja je potom, obavestila nadležno Treće osnovno tužilaštvo.

„Policiji je naloženo da obavi razgovore sa svim licima, kao i da nakon pribavljanja svih iskaza i drugih dokaza, dostavi izveštaj tužilaštvu radi daljeg postupanja“, rečeno je „Novoj“ u Trećem OJT.

Nedić sa batinašima sprečio blokadu poljoprivrednika

Novak Nedić našao se u centru pažnje javnosti i u maju ove godine, kad je na društevnim mrežama objavljen snimak na kom se vidi kako se veliki broj muškaraca veseli na jednom splavu, a potom ga napuštaju. Na tom videu se vidi i Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije, kako snima ili fotografiše “ekipu” sa splava.


Drugi klip objavila je Marinika Tepić, potpredsednica SSP. Na njemu se vidi kako Nedić stoji na čelu kolone nekoliko desetina mladića, koji koračaju preko drvenog mosta sa splava do obale. Mladići sa snimka su uglavnom nabildovani, istetovirani, a većina je obučena u crne majice i pantalone.

Tepić je tada rekla za “Novu” da je ta grupa muškaraca dovedena autobusom na blokadu poljoprivrednika i poručila im da imaju 10 minuta da se raziđu, kako bi omogućila ulazak predsednika Aleksandra Vučića u Pančevo.

Optužbe za seksulano uznemiravanje

Ne tako davne 2014. godine, Nedić se susreo sa teškim optužbama koje je na njegov račun iznela tadašnja funkcionerka Komisije za hartije od vrednosti L. J., tvrdeći da ju je seksualno uznemiravanje.

Kako je Blic tada pisao, L. J. je optužila generalnog sekretara Vlade, za seksualno uznemiravanje, koje je trajalo duže vreme. O svemu je odlučila da progovori nakon što je pokrenuta procedura za njeno razrešenje.


„Jedini razlog za moje razrešenje je pritisak Novaka Nedića. Od kako sam postavljena na mesto sekretara komisije, on me je seksualno uznemiravao i pritiskao da stupim u odnose sa njim“, napisala je L. J. i dodala da je njoj i njenoj porodici konstantno prećeno.
„Pošto nisam pristala da stupim u bilo kakvu vrstu odnosa sa gospodinom Nedićem, pokrenuo je proceduru za moje razrešenje“, rekla je ona, pisao je Blic.

Uprkos svim ovim optužbama Nediće je ostao na funkciji generalnog sekretara Vlade Srbije, koja je jedna od najvažnijih u izvršnoj vlasti. Prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, on je i predsednik Nadzornog odbora JP Službeni glasnik, kao i predsednik Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora.

Glas javnosti /N07S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR