Glas Javnosti

OVAKO SE VIŠE NE MOŽE ŽIVETI! Žalio se svima bezuspešno, pa napisao OTVORENO PISMO GRADSKOJ UPRAVI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zašto gradska vlast ne nabavlja uređaj za merenje buke, pita se Vranjanac Aleksandar Dodić u otvorenom pismu Gradskoj upravi u Vranju, navodeći da mu noćna buka iz okolnih ugostiteljskih objekata ne da mira.

Dodićevo pismo Infovranjske prenose u celini:

“Gde je zapelo? Zar to ne bi doprinelo suzbijanju buke i ujedno punilo gradsku kasu?

Dok čekam da ispune svoje zakonsku obavezu i nabave uređaj, godine prolaze, brada mi je osedela kao njuška Grivči iz zbirke priča vranjskog načelnika inspekcijskih poslova, ali pomaka nema.

Pogledajmo hronologiju.

Odlukom naprednjačke lokalne vlasti iz 2019, ugostiteljima je produženo dozvoljeno vreme za izvođenje muzičkog programa do ponoći svakog dana, a petkom i subotom do 01h, tokom čitave godine. Nekada je granica bila do 22h radnim danom i van letnje sezone, ali je mic po mic pomerana sve dublje u noć direktno atakujući na zdravlje građana koji imaju tu nesreću da im pored kuća u striktno stambenim četvrtima skroz nezakonito niknu ugostiteljski objekti specijalizovani za organizovanje proslava.

Ali, kad mogu velike pekarske proizvodnje na ogrev u stambenim zonama, autolakireri, automehaničari, vulkanizeri, tu i tamo prošarano trovačnicama ćumurom za roštilj itd, što i treštanje narodnjacima ne bi moglo? Jer Vranje je grad velikih mogućnosti, čak imamo i reku koja menja boju, you name it, we got it.

Zakon o zaštiti građana od buke sa druge strane, ovlastio je komunalne milicajce da mere nivo buke i pišu prekršajne naloge. Ali njih uređajem treba opremiti jedinica lokalne samouprave, što nastavku ove priče daje krajnje predvidiv tok.

Kada građani pozovu i prijave buku, iz Komunalne milicije (ako imamo tu ludačku sreću da se uopšte jave na telefon) kažu da su im ruke vezane, jer NISU OPREMLJENI, a da ih u tome treba osposobiti Grad, te ne izlaze na teren.

Postoji priča da je postojao detektor u vreme socijalista, a onda je „nestao“. Bilo bi lepo da lokalni novinari ovo provere.

Više puta sam se obraćao na sve moguće adrese i upoznavao nadležne sa problemom zagađenja bukom koje pogađa moj posed do to mere da mi onemogućava življenje u vlastitoj kući i tera me u izbeglištvo, slao im snimke itd, ali bez rezultata.

Ili uzmimo skorašnji primer „zabavnog parka“ koji povremeno sa svojim autićima dolazi u naš grad i pušta tako glasan turbofolk, da su ove godine bukom ozbiljno omeli odvijanje nastave u finišu školske godine u 5 srednjih škola.

A sada ono ključno. Krajem 2022, poslao sam dopis Kabinetu gradonačelnika gde se javljam da budem donator profesionalnog merača buke i finansiram obuku lica komunalne milicije za korišćenje istog. Slično kao što je neka firma donirala alkometre policiji. Prošlo je 4-5 meseci ali nikakvog odgovora od strane onih koji bi trebali savesno raditi svoj posao i biti služba građana, nije bilo. Ghostinguju me.

Onda sam ovo ćutanje prijavio republičkom Zaštitniku građana, koji je prihvatio slučaj i pokrenuo „Ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradske uprave Vranje“, gde su sada ovi u obavezi da odgovore i iznesu argumente u svoju odbranu. Ne sumnjam da su se veoma potresli, ali da vidimo da li će i Zaštitnika ignorisati.

Vratimo se pitanju iz naslova, zašto gradska vlast nešto baš i ne pokazuje volju da rešava problem buke, usudio bih se da primetim. Koji su mogući razlozi? Ako nešto izgleda kao patka, kvače kao patka, pliva kao patka, možemo li makar uzeti u razmatranje da je možda u pitanju patka, odnosno da lokalni funkcioneri umesto javnog dobra daju prednost sebičnom koruptivnom interesu? Ne znam, samo razmišljam naglas, mada jedva, jer ne čujem ni sopstvene misli usled zavijajućeg melosa koji upravo žestoko bije iz susedstva, svega par metara od mene. No, mogućnost da završim ovaj tekst nekako izvlači protivotrov koji paralelno puštam sebi na uvo, rokenrol, naravno.” – navodi se u pismu koje je potpisao građanin Vranja – Aleksandar Dodić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR