Glas Javnosti

“SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVI”: Moto protesta građana, evo protiv čega se bune

Društvo
Autor: Glas javnosti

Blokirali put, nadaju se da će državni vrh naći rešenje, jer to nije bio slučaj sa gradskom vlašću i predstavnicima EMS-a.

Pre tačno godinu dana Brzobrođani su prvi put protestovali protiv izgradnje nadzemnog dalekovoda u svom naselju, a nakon 9 meseci pauze ponovo su na ulici, jer se izričito protive da dalekovod "visi" iznad njihovih glava. Preneli su okupljenima utiske nakon sastanka u Vladi, rekli da Vučić sutra dolazi u njihov komšiluk i da imaju obećanje da će da ih poseti, a potom uz poruku "Svi za jednog, jedan za svi" krenuli u protestnu šetnju i blokadu puta ka Niškoj Banji, koja je trajala manje od sat vremena.

Sinoć u 18 sati počelo je jubilarno okupljanje Brzobrođana u centru naselja, a istakli su da je današnji protest "godišnji pomen dalekovodu, koji je pre godinu dana sahranjen".

Organizatori su okupljenima preneli utiske sa sastanka u Vladi, za koji su rekli da je bio konstruktivan i da se nadaju da će državni vrh naći rešenje, jer to nije bio slučaj sa gradskom vlašću i predstavnicima EMS-a.


Iz kabineta premijerke Ane Brnabić su im, kažu, rekli da “kreću od nule, jer problem mora da se reši”, a nakon razgovora koji je trajao dva i po sata njihova jedina poruka je da imaju samo jedan zahtev od koga ne odustaju - da dalekovodi budu ispod zemlje.

Brzobrođanin Dragan koji je od početka sa njima rekao je da se nada da poslednji put organizuju protest, kao i da od nadležnih jesu dobili neka obećanja, ali da će videti šta će od toga stvarno biti.

Ne odustajemo i ne damo se - poručio je.

Ivan Cvetanović je istakao da je žalosno što je bager zapaljen neposredno nakon prethodnog protesta, osudio je taj incident, ali i to što neka deca u naselju trpe teror, a rekao je da su i u Vladi napomenuli da im je cilj da se pronađu počinioci i da osuđuju taj incident.

Mi smo spremni da podnesemo i žrtvu i taj bager je najmanji problem i najmanji gubitnik u svemu ovome i najtužnije će biti da bilo ko od nas ovde strada, bile to žene, deca, policija, ali smo mi rešeni da svojim telima izguramo ovo do kraja i svi oni su svesni toga i to nam nikada niko neće oduzeti u ovom naselju - hrabrost i odlučnost da se borimo do zadnjeg atoma energije - poručio je Cvetanović.

Cvetanović je napomenuo i da će predsednik Vučić sutra biti u njihovom komšiluku, jer postavlja temelj fabrike na 300 m od mesta protesta.

Imamo čak i obećanje da će nas posetiti i sagledati ovo, tako da od ovoga ne može dalje, a mi smo spremni i Putina i Bajdena da dovedemo u Brzi Brod da bi rešili naš problem - istakao je Cvetanović.

Nisu mogli da kažu da li će nastaviti proteste, jer to zavisi od daljih postupaka nadležnih, pa i eventualnog sastanka sa Vučićem.

Uz poruku selektora srebrnih košarkaša "Svi za jednog, jedan za svi" krenuli su oko 18:30 u protestnu šetnju i blokadu puta ka Niškoj Banji na Bulevaru cara Konstantina, koja je trajala manje od sat vremena.

Umesto konjske zaprege, koja je bila u sredini i "nosila dalekovod", ovog puta je na čelu kolone bio četvorocikl koji su "pretvorili" u bager, sa razglasa su se čule partiotske, a potom i "kafanske" pesme, a parola na transparentu je ona od koje od početka ne odustaju - "Biće kasno kada vam bude jasno", pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR