Glas Javnosti
posta

SASLUŠANI OSUMNJIČENI KOJI SU OŠTETILI EPS ZA 7,5 MILIONA DOLARA: Evo kako su se branili, tužilaštvo predložilo pritvor

Hronika
Autor: Glas javnosti

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je saslušano šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da svim osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, kao i da ne bi u kratkom premenskom periodu ponovili krivična dela za koja se terete. Šefu službe za gradjevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac V. J. i glavnom projekt inžinjeru u JP EPS ogranak TE-Oo Kostolac

N.M, kao i rukovodiocu tima stručnog nadzora u Saobraćanjnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milanu L. na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se B.V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , N.T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac i Ž.M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavlјen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“.

V.J. i M.L. su se branili ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvršenje krivičnih dela i iznosili svoju odbranu.

Sumnja se da su B.V. S, N.T. i Ž. M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“.


Potom je, kako se sumnja, M.L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N.M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa cilјem pribavlјanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni s.p.a“ - ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac. Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP „EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišlјenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

 Više javno tužilaštvo: Zamenica tužioca nije "smenjana"

"Povodom širenja lažnih vesti od strane narodne poslanice Marinike Tepić koja su dovela do uznemirenja javnosti, ukazujemo da zamenica tužioca koja je delimično postupala u ovom predmetu nije "smenjena" već raspoređena u Odeljenje za opšti kriminal.

Inače, predmet EPS, kao i svi drugi predmeti po kojima se postupa, nije predmet jednog određenog zamenika, već Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ga realizuje u saradnji sa drugim državnim organima koji sprovode krivično gonjenje.

Napominjemo da predmete u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u najvećem broju slučajeva, kao i u ovom, radi po više zamenika tužilaca zbog složenosti i obimnosti, te smatramo da su navodi Tepićeve usmereni na to da obmanjuju javnost i skreću pažnju sa odlučne borbe protiv korupcije" - navode u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR