Glas Javnosti

Toma Fila o masovnom ubistvu u Ribnikaru i šta čeka DEČAKA UBICU

Hronika
Autor: Glas javnosti

Advokat Toma Fila ponovo je govorio o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"

Toma Fila je otkrio da je njegova supruga bila profesor, pa direktor u školi "Vladislav Ribnikar".

"Bila je profesor, pa onda direktorka, ali je dobila infarkt, pa je prešla u Ministarstvo. Ali da, ceo život je bila u Ribnikaru. Ja sam nju upoznao dok je išla u osnovnu školu i stalno sam govorio da sam je upoznao dok je išla u školu i da još uvek ide", rekao je Toma Fila za Hype TV.

Fila je zatim odgovorio na pitanje šta misli o dečaku ubici i krivičnoj (ne)odgovornosti.


"Zakon je predvideo kod nas do 14 godina da se ne odgovara, od 14 do 16 pojačan roditeljski nadzor i staratelja, od 16 do 18 do 10 godina maloletničkog zatvora, od 18 do 21. godine može da se dobije maksimum 20 godina. Tek sa punom 21 godinom (22) možete da rizikujete da dobijete doživotnu robiju. U našem pravosuđu nema presedana. U Americi ima - kod nas ne. U Americi se sad krivično gone roditelji, a to ne može da se primeni kod nas, jer uzročna veza ne postoji između ponašanja roditelja maloletnika i njegove reakcije. To ne može da se dokaže, čak se ni optužnicom ne stavlja na teret. Roditelji su ovde optuženi da je otac držao oružje nepropisno, a majka da je ostavila DNK na jednoj od čaura", rekao je Fila.

Fila je otkrio da je bio zainteresovan za slučaj i da je odmah razgovarao sa stručnim licima povodom toga.

"Ja sam odmah razgovarao sa psihologom i sa psihijatrom povodom ovog slučaja, mnogo me zanimalo. I ja ne znam da li sam nešto strašnije u životu čuo i video. Oni će ga držati dok bude postojala mogućnost da može da ugrozi sebe ili nekog drugog. Ako se tako ispostavi, on će u toj ustanovi ostati doživotno. Ali ako bi se izlečio iz toga, ići će kući", rekao je Fila, a na pitanje kako da se izleči, odgovorio je: "Nemam pojma kako".

Advokat je nastavio da priča o slučaju Ribnikar i o ponašanju dečaka ubice:


"Prve tri žrtve su bile da bi došao do učionice. A onda je pucao u drugu decu. Jedino je pitanje da li su roditelji mogli da primete da se kod njega nešto dešava. Ja mislim da su roditelji to morali da primete, ali to ja mislim. To da on ne trpi konkurenciju, da je neko bolji od njega. Osnova problema je da roditelji nemaju vremena da se posvete deci. Gledam kolica guraju da detetu daju da gleda crtani film da reše pitanje deteta, a ne vide šta će od njega biti. Mi smo se možda tukli na ulici, ali smo se i družili. Roditelji su imali vremena za nas. Otac moj jeste pravio karijeru, ali majka je stalno razgovarala sa mnom. Da vidi koji problem imam", rekao je Fila.

Prokomentarisao je i šta on misli kakav će biti ishod suđenja koja traju.

"Ja mislim da će majka biti oslobođena, to je sigurno. A otac - pitanje jeOn je optužen za čuvanje pištolja. A dečak će biti zadržan kod psihijatra, i sve zavisi od psihijatrijske procene", rekao je Fila.

Glas javnosti /E01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR