Glas Javnosti

SRAMOTA! Ukraden novac iz crkve u Čačku namenjen za lečenje male Nikoline

Hronika
Autor: Glas javnosti

Iz čačanske crkve ukraden je novac za lečenje četvorogodišnje devojčice Nikoline Ćirić iz tog grada.

Zgranuta majka objavila je na Fejsbuku da je juče otišla da uzme kutiju kako bi na račun Fondacije uplatila novac koji nedostaje, ali da istu nije zatekla.

- Od novca koji je sakupljen preko fondacija „Budi human“ i „Pokreni život“ već smo kupili avionske karte za petak i rezervisali smeštaj. Za 15 dana boravka i bolničkog lečenja potrebno nam je 9.000 evra. Veliki deo novca je sakupljen, ali nedostajalo je 650 evra da bi Nikolinu primili u bolnicu, na zakazano ispitivanje i tretmane. Otišla sam po kutiju nadajući se da ću tu naći ostatak novca. Malo je reći da smo bili tužni kad smo shvatili da je ukradena – priča za majka Danijela Milutinović, piše Telegraf.

Brzo su se organizovali i skupili novac kako su znali i umeli, da ne bi otkazali sutrašnji put.

Otac Marko Mirković, starešina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, potvrdio je nemili događaj i požalio se da su krađe gotovo svakodnevne.

- Dešavalo nam se da ljude hvatamo s novcem u rukama po izlasku iz crkve. Čim vidimo da se neko dugo moli i ljubi ikone, pretpostavljamo šta sledi. Uglavnom je reč o zavisnicima od alkohola i droge. Jako mi je žao zbog Nikolinine kutije. Rekao sam majci, kad ljudi budu dolazili na pričest pokušaćemo da prikupimo pomoć ponovo - kaže Mirković.



On napominje da crkva ima i stražare, kao i video nadzor, ali da ništa ne pomaže.

- Snimke ćemo tek tražiti od firme koja to kontroliše, ali sumnjam da ćemo uspeti da uhvatimo počinioca. Stalno prolaze nekažnjeno, ne plaše se ni kamere ni Boga - dodaje on.

Podsetimo, prevremeno rođenje u sedmom mesecu trudnoće, ostavilo je posledice na Nikolinino zdravlje. Rođena je sa samo 850 grama, a onda odmah prebačena u inkubator, gde je dobila moždano krvarenje.



Dijagnostikovan joj je hidrocefalus, zbog čega je operisana na Dečjoj klinici u Tiršovoj. Tada joj je ugrađen VP šant. Osim cerebralne paralize dijagnostikovana joj je i epilepsija, a ima i „leptir“ bolest. Pre dve godine ponovo je operisana, jer se VP šant zapušio, pa je rađena revizija. Još ne hoda…

Nakon petnaestodnevnog ispitivanja u istanbulskoj bolnici, turski lekari će odlučiti da li će devojčicu operisati.

– Mi se nadamo da će tako biti. Ali, malo i strepimo jer svaka intervencija dodatno se plaća. Zato, molimo sve one koji mogu da nam pomognu – kaže Danijela.



Nikolina bi uz vežbe i operacije za godinu dana mogla čak i da prohoda.

- Zamislite kako je njoj. Mentalno je zdrava, gleda drugu decu kako trče i igraju se, a ona ništa od toga ne može. Inače je vesela i pametna devojčica. Voli da peva, da priča - kaže nam majka Danijela.

Pomoć za devojčicu može se uplatiti preko fondacije „Budi human“, slanjem SMS poruke 1148 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001248314-83.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR