Glas Javnosti

LEKAR IZNEO JEZIVE ČINJENICE: Aranđelovačkom bolnicom hara SMRTONOSNA BAKTERIJA! Jedna beba na respiratoru, trudnice u PANICI žele napolje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog sumnje na infekciju bakterijom legionela, tri bebe su juče iz Aranđelovca prebačene u Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu,

Mediji saznaju da se bebepod stalnim nadzorom, a prof. dr Slobodan Milosavljević, direktor UKC Kragujevac je za medije rekao da je kod pedijatrijske populacije potreban izuzetan oprez, zbog čega trenutno niko iz Klinike za pedijatriju ne može da daje ni detalje zdravstvenog stanja beba, niti eventualnu prognozu daljeg toka infekcije.

Infekcija opasnom bakterijom je potvrđena kod dve bebe od kojih je jedna na respiratoru. Kod treće bebe nije potvrđena infekcija, ali je i ona zadržana da bi joj se ispratilo stanje.

Bebe su trenutno u Centru za neonatologiju Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac.

Prema novim informacijama, bakterija koja je izazvala problem kod beba je izolovana u sistemu za ventilaciju porodilišta u Aranđelovcu, a na terenu je i inspekcija Ministarstva zdravlja. Ova bakterija je vrlo opasna i može čak da dovede do fatalnog ishoda. Uglavnom se zadržava u ustajalim vodama, ali i u centralnim sistema za klimatizaciju.

Zbog pojave ove bakterije, zavladala je panika među trudnicama koje čekaju porođaj, a mnoge od njih traže način da se prebace u druge bolnice. Jedan od lekara je medijima potvrdio da je porodilište neuslovno za porođaje. 

- Još nema uslova za bezbedne porođaje, jer legionela dolazi iz ventilacije i direktno ugrožava život pacijenata. Inspekcija je bila pre dva dana, bili su juče, a tu su i danas. Da ironija bude veća, bolnica se renovira, ali ovde još ništa nije završeno, a predsednik nam dolazi uskoro. Posao čišćenja ventilacije je dug proces i nije jednostavan. Trebalo je da radimo sa smanjenim kapacitetom, jer ovo je zaista opasno - rekao nam je lekar, koji je zamolio da ostane anoniman, a prenosi nova.rs.

Sagovornici za ovaj portal rekli da će 10. marta predsednik Aleksandar Vučić doći da otvori renoviranu bolnicu.

- Dolazi da otvori bolnicu koja se i dalje raspada. Ta ustanova nema ni direktora, već vršioca dužnosti. Tragično je da njima nije bitan život bebica koje su tek rođene. U toj bolnici se nižu problemi, a renoviraju je već četiri godine i nikako da završe. Zimus kad je bilo najhladnije, u porodilištu nije bilo grejanja, žene su se porađale na temperaturi od 10 stepeni, pa smo nosili grejalice da zaposleni probaju da ugreju sobe - revoltirana je Slavica Simić iz Aranđlovca, čija ćerka uskoro treba da se porodi u ovoj bolnici.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR