Glas Javnosti

Slađanu Trajkoviću produžen pritvor do 15. jula

Hronika
Autor: Glas javnosti

Mog muža pet meseci drže bez dokaza, vezanog lancima terali su ga do drugog sprata, iako znaju da su mu otvorene rane na tabanima, kaže supruga Suzana Trajković

Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor Slađanu Trajkoviću (53), bivšem integrisanom policajcu iz Kosovske Mitrovice, za još dva meseca zbog navodnog ratnog zločina koji je počinio 1999. godine na teritoriji opštine Vučitrn.

Kako kaže Suzana Trajković, supruga Trajkovića koji je uhapšen 15. decembra u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici, gde sa porodicom živi kao interno raseljeno lice, kosovski sud nije uvažio zahtev advokata odbrane da se njenom suprugu omogući „blaža mera”, odnosno da mu se omogući lečenje u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Ona ističe da je „Slađan na ivici života i smrti” što je nedavno kazala i Miroslavu Lajčaku, specijalnom predstavniku EU u dijalogu Beograda i Prištine, prilikom posete Kosovskoj Mitrovici.



„Mog muža pet meseci drže bez ikakvih dokaza, jer se do sada nije suočio ni sa jednim svedokom koji ga sumnjiči za navodni ratni zločin. Nisu se pojavili na zakazanim ročištima u osnovnom sudu, gde su Slađana vezanog lancima terali peške da ide do drugog sprata, iako znaju da su mu otvorene rane na  tabanima. Namerno nisu hteli lift da koriste. To sam kazala i Lajčaku, koji je samo klimao glavom i govorio da je upoznat sa slučajem. Moj muž je na ivici života i smrti i prosto je neverovatno kako je i dalje u životu, kada mu zatvorski čuvari ne daju neophodnu terapiju za hronični dijabetes, cirozu jetre, visoki pritisak, kada mu je glava sva u ranama jer je do sada imao dve intervencije zbog izraslina i  kada mu je visok šećer napravio rane na nogama. Do petka prošle nedelje je bio bez terapije. Ukupno 24 dana. Sve lekove nosimo, sa kosovskom markicom kako su tražili, predajemo čuvarima, ali ga uporno drže bez terapije. Čak mu ni lekove za bolove ne daju”,  kaže uplakana Suzana.

 

Podseća da su do sada na desetine mejlova slali predstavnicima Kvinte u Prištini, pisali su Albinu Kurtiju, šefu privremene kosovske vlade,  svim međunarodnim predstavnicima koji su u misiji na Kosmetu, a na „desetine mejlova su poslali i na adresu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije”. Supruga Slađana Trajkovića, koji je od hapšenja u zatvoru visokog rizika u Podujevu, kaže da će sutra (svake druge srede je porodici omogućena poseta) ponovo zatvorskim čuvarima predati „duple kutije neophodnih lekova”, kao što to čini prilikom svake posete, ali „ti lekovi se njemu ne daju”.

Slađan Trajković je uhapšen mesec i po dana pošto su Srbi sa severa Kosmeta  kolektivno napustili kosovske institucije na lokalnom i centralnom nivou, u pravosuđu, policiji i kosovskoj carini, a kao pripadnik kosovske policije je radio devet i po godina i prošao je sve bezbednosne provere. Po rečima njegove supruge, Albanci iz Bošnjačke mahale gde porodično žive, pružaju mu punu podršku, ali ne smeju javno da se oglase zbog represija koje bi usledile od strane kosovskih institucija. Za Trajkovića je svojevremeno država Srbija, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju dala garancije Euleksu kako bi se branio sa slobode, ali se kosovski sud na to oglušio. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je i Slađanu Trajkoviću, kao i svim srpskim pritvorenicima koji se nalaze u kosovskim zatvorima obezbedila besplatnu pravnu pomoć.

Glas javnosti/P02S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR