Glas Javnosti

RODITELJI NASTRADALE DECE U "RIBNIKARU" MOĆI ĆE DA ISPITUJU RODITELJE UBICE: Glavni tužilac zastupa optužnicu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo od ispitivanja roditelja kao oštećenih, kako bi im omogućilo da budu prisutni kada optuženi budu iznosili odbranu.

Roditelji dece koju je njihov vršnjak 3. maja prošle godine hladnokrvno ubio u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u centru Beograda, kako se saznaje, vratiće se u sudnicu i moći će da prate iznošenje obrana oca i majke dečaka ubice! Nastavak suđenja u Višem sudu u Beogradu, zakazan je za sutra.


Izvor otkriva da je Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo od ispitivanja roditelja kao oštećenih, kako bi im omogućilo da budu prisutni kada optuženi budu iznosili odbranu. "Na taj način se omogućava roditeljima stradale dece da i sami neposredno postavljaju pitanja optuženima", kaže sagovornik.

On pojašnjava da bi, da je tužilaštvo ostalo pri predlogu, po zakonu roditelji morali da budu van sudnice dok optuženi iznose odbranu. "Roditelji ubijene dece bili su protiv toga i tokom trajanja pripremnog ročišta koje je bilo zatavoreno za javnosti, bili su van sudnice i insistirali na tome da budu prisutni u sudnici na početku suđenja. Više javno tužilaštvo je reagovalo i stavilo predlog sudu da oni ne budu saslušani kao svedoci-oštećeni i da samim tim mogu u sudnici da prate suđenje od prvog dana", dodaje sagovornik.


U stravičnom masakru, koji počinio tada krivično neodgovoran trinaestogodišnjak, ubijeno je devetoro dece i radnik obezbeđenja. Njegovi roditelji su se na prethodmom suđenju izjasnili samo o krivici i tada su izjavili da "nisu krivi". Inače, jedan od dvojice tužilaca koji je zastupao optužnicu, Nikola Uskoković, vraćen je u osnovno tužilaštvo jer je bio upućen ali tužilački savet ga još nije izabrao za Više javno tužilaštvo u Beogradu. Podsetimo, roditelji dece pisali su peticiju, ali ni posle 10 meseci tužilac Uskoković nije vraćen u tužilaštvo i predmet, a novi zakon zabranjuje upućivanje iz osnovnog u više tužilaštvo.

"Iz ovog razloga, prvi put jednu optužnicu zastupa i glavni javni tužilac na suđenju. Glavni javni tužilac Nenad Stefanović, bio je prisutan u sudnici od samog početka suđenja a kako se očekuje da sutra otac dečaka ubice iznese svoju odbranu, a da mu potom i Više javno tužilaštvo postavlja pitanja, jasan je zaključak da će okrivljenog ispitivati i sam glavni tužilac", dodaje sagovornik.


Otac dečaka ubice, podsetimo, optužen je da je učinio teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući. Dečak ubica je, podsetimo, stravičan zločin počinio iz dva očeva pištolja koja je nekoliko dana ranije, kako se sumnja, uzeo a potom kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

Majka dečaka, čiji je DNK pronađen na čaurama, tereti se za nedozvoljno držanje, nošenje i promet oružja. i eksplozivnih materija. Takođe, optužnicom su zbog lažnog svedočenja, obuhvaćeni i predsednik streljačkog kluba kao i instruktor gađanja iz streljane u koju je, kako se sumnja, otac vodio sina i učio ga da puca.


Više javno tužilaštvo u Beogradu je sudu predložilo da po okončanju dokaznog postupka oca osudi na 12 a majku na dve i po godine zatvora. Inače, tokom svedočenja u parničnom postupku, koji su odvojeno od krivičnog roditelji ubijene dece pokrenuli protiv maloletnog ubice i njegovih roditelja, tokom potresnih svedočenja istakli su da ih je posebno pogodilo to što su od roditelja ubice njihove dece do sada čuli samo da "nisu krivi", ali i to što sebe pokušavaju da predstave kao žrtve.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR