Glas Javnosti
posta

POGLEDAJTE BOKS MEČ LJUBE ZEMUNCA: Magaševe pesnice letele po Nemačkoj! (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Snimak boks meča zloglasnog kriminalca sa beogradskog asfalta, Ljubomira Magaša, zvanog Ljuba Zemunac, u Frankfurtu 1983. godine ušao je u istoriju beogradskog podzemlja.

Pored svih dela i burnog života, Ljuba je boksovao za klub “CSC Frankfurt” u ekipi zajedno sa proslavljenim šampionom Darkom Celingerom i mnogim poznatim borcima Nemačke. Kažu da u ringu nije imao mnogo uspeha jer su rukavice ublažavale njegove udarce, njegov ring je ipak bila ulica na kojoj nije imao dostojnog protivnika.

Svaki meč koji bi izgubio morao je da doživi revanš odmah posle na parkingu bez rukavica. Ti "mečevi" završavani su u njegovu korist.

Ljubomir Magaš je rođen 27. maja 1948. dodine u porodici Sime Magaša i Rose, rođene Ćurčić. Kada je imao šest godina roditelji su mu se rastali i ostao je da živi sa majkom na Zvezdari.

 facebook
Kao dete sitnim nestašlucima izazvao je da mu odrede boravak popravnom u domu u Zemunu odakle i potiče nadimak Zemunac. Dom je imao svoj bokserski klub tako da odatle i potiču njegovi prvi koraci u sportu. Ljuba je bio toliko jak da je na rukama mogao da pređe Beograd, govorili su njegovi drugovi.

Juna 1965. Ljuba Magaš je ukrao „fiću“, a potom i „fiat 1300″, pa „opel rekord“. Osuđivan je zbog krađa ženskih torbi u Beogradu, Nišu i Kopru. Sve do 1967. to se smatralo sitnim bezobrazlucima, a onda je u jednoj tuči na Tehnoloskom fakultetu prebio studenta Vladimira Vučkovića. U strahu od milicije tada je prvi put pobegao u inostranstvo. Nakratko se sakrio u Austriji.

U jesen 1967. kada je zajedno sa Radetom Ćaldovićem Ćentom i Zoranom Milosavljevićem Robijom optužen da je silovao jednu devojku osuđen je na dve godine i osam meseci zatvora, koje je odležao u Sremskoj Mitrovici. Čim je izašao na slobodu marta 1971, stigla ga je prva policijska poternica zbog krađe automobila. Zato je prebegao u Italiju, a potom u Nemačku.

Magaš se nastanio u Frankfurtu, gradu banaka i biznisa, sa mnogo Jugoslovena „na privremenom radu“. Centar njihovog okupljanja je bila kafana „Džuboks Džambo Džet“.

Sredinom septembra 1975. Interpol Nemačke poručio je jugoslovenskim kolegama da je ekstradicija koju je tražila Jugoslavija, odobrena i da Magaš može biti preuzet na aerodromu u Frankfurtu, radi sprovođenja u Beograd. U obaveštenju je posebno naglašeno da je Magaš veoma „naprasit“ i opasan i na to treba obratiti pažnju prilikom sprovođenja.

Okružni sud u Beogradu ga je osudio zbog silovanja na četiri godine i šest meseci zatvora. Posle tri godine pušten je sa izdržavanja kazne i vrlo brzo se vratio u Frankfurt. Na osnovu zahteva Okružnog suda iz Podgorice i saglasnosti Saveznog sekretarijata za pravosuđe, januara 1980. godine, preko Interpola, raspisana je nova međunarodna poternica za Magašem.

Ekstradicija je ponovo izvršena avionom, 20. februara 1981. godine i Magaš je priveden u pritvor Okružnog suda u Titogradu. Prvostepenom presudom osuđen je na pet godina zatvora zbog silovanja. Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu presudu i naložio Okružnom sudu da održi novi pretres.

Posle dvadeset meseci, oktobra 1982. godine, Magaš je pušten iz pritvora, dozvoljeno mu je da se brani sa slobode.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR