Glas Javnosti

BORBA ZA PREVLAST NA JUŽNOJ TRIBINI! Vođe navijača umesto harizmom, danas VLADAJU STRAHOM!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pripadnici „Principa” više od pet meseci traže novog vođu, otkako je lider ove navijačke frakcije Partizana Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, pritvoren.

Nakon hapšenja Veljka Belivuka, koji je pritvoren 4. februara, pod sumnjom da je vođa organizovane kriminalne grupe,  pojavilo se nekoliko konkurenata za novog vođu navijačke grupe „Principi”.

– Treba utvrditi ko je vođama navijača dao tu moć i kako preseći nit između huligana i sveta politike, kaže Marija Đorić, viši naučni saradnik na Institutu za političke studije.

Formalne i neformalne grupe pristalica crno-belih započele su borbu za prevlast, što je vidljivo ne samo po povremenim fizičkim sukobima, već i po različitim porukama koje se izvikuju tokom utakmica.

Na poslednja dva meča FK Partizan, u Novom Sadu i Beogradu, pojedine grupe navijača skandirale su protiv uprave kluba, ali su upućivali i uvredljive poruke predsedniku Srbije. Pripadnici Žandarmerije intervenisali su u 15. minutu utakmice između Partizana i slovačke ekipe Dunajska streda u Beogradu u četvrtak, nakon što su navijači sa južne tribine prešli na istočnu i napali one koji su skandirali protiv predsednika. Nakon kraće tuče, deo navijača je napustio tribinu, pa je usledila intervencija policije. Huligani koji su izazvali tuču preskočili su ogradu i preko atletske staze se neometano vratili na južnu tribinu.

Na prethodnoj utakmici u Novom Sadu (subota 17. jul), pojedini navijači su jasno stavili do znanja šta misle o predsedniku Srbije pa se i tokom duela između fudbalera Proletera i Partizana čulo skandiranje uvredljivih poruka. I ranije su „grobari” slali istu poruku predsedniku, ali spekuliše se da je dolaskom Belivuka na čelo južne tribine, ovakav „protest” ugušen na sve četiri strane stadiona…

 

Dr Marija Đorić, viši naučni saradnik na Institutu za političke studije, kaže da je očigledno da su u našem društvu huligani postali određeni politički faktor.

-Jedan od načina njihove političke participacije je svakako i skandiranje na sportskim priredbama i pisanje političkih parola. Time oni pokazuju da su deo političkog miljea, da imaju svoj stav o određenom društveno-političkom pitanju, a samim tim i svoj politički cilj, objašnjava Marija Đorić  za „Politiku”. 

Ona navodi da se ta pojava naziva politizacija huliganizma i da ona označava dve stvari – da su huligani korišćeni od pojedinih političkih struktura već nekoliko decenija unazad za realizaciju različitih političkih ciljeva, što ih čini instrumentom politike, i da su na taj način postali moćan deo sistema jer imaju sposobnost uticaja na mnoga dešavanja u našem društvu.

-Ono što treba utvrditi jeste ko im je tu moć dao i kako preseći nit između huligana i sveta politike. Kada to budemo uradili, bićemo mnogo sigurnije društvo za život, smatra Đorić.  

U navijačkim krugovima spekuliše se da se pojavilo nekoliko konkurenata za vođu južne tribine i „Principa”. Konkurs za Belivukovog naslednika je otvoren.

Đorđe Prelić, jedan od vođa navijačke frakcije Partizana „Alkatraz”, nedavno je izašao iz zatvora nakon odslužene kazne za ubistvo Brisa Tatona 2009. godine. Odmah su krenule priče u beogradskim medijima da je on započeo preuzimanje „Principa”.

 

Poslednjih meseci situacija na južnoj tribini se zaoštrila pa je bilo i sukoba između „Principa” i navijača nekadašnjeg vođe Partizanovog juga Miloša Radisavljevića Kimija. On, navodno, već dugo pokušava da ponovo povrati mesto lidera južne tribine.

Prema napisima pojedinih medija, okupila se i nekadašnja ekipa „Alkatraz” pod novom zastavom „Kićina braća”, na čelu sa Damjanom Šobićem, koja takođe pretenduje na preuzimanje južne tribine.

Nekada su vođe navijača bili oni koji su mogli da povedu masu, za šta je bila potrebna određena doza autoriteta i harizme. Danas je ta harizma izbledela. Zamenjena je brutalnošću kojom se ističu pojedine vođe huliganskih grupa. Umesto harizmom, oni danas vladaju strahom.

-Jedina sličnost koju mogu videti na međunarodnom nivou je sa argentinskim bara-brava grupama koje su kriminalni klanovi upleteni u mrežu politike, dodaje Marija Đorić.

Iako zvuči paradoksalno, postoje određeni principi delovanja u huliganskim grupama, koje su sve – samo ne principijelne. Jedno od nepisanih načela je takozvani princip lojalnosti. On podrazumeva bespogovornu odanost grupi. U huliganske grupe se teško ulazi, nekad su potrebne godine dokazivanja, nekad preporuke, a često i određena kriminalna dela kojim mladi ljudi dokazuju da su „dostojni” članovi.

-Na taj način se huliganska grupa smatra nekom vrstom familije. ’Glava’ te porodice je vođa navijača, čije naredbe se bespogovorno izvršavaju, što ukazuje na princip stroge hijerarhije, koja funkcioniše gotovo na vojničkom nivou. Jasno se zna podela uloga, teritorija i poslova, pa svako odstupanje od ovog pravila dovodi do surovih kriminalnih obračuna između huligana, čiji smo svedoci poslednjih nekoliko godina. Uprkos ovim principima funkcionisanja, kod huligana iznad svega funkcioniše princip besprincipijelnosti, jer kako drugačije objasniti to što su pojedine vođe navijača prelazili iz jedne u drugu (pa i treću) suparničku grupu. To je nepojmljivo kod pravih navijača i jedino se može objasniti lukrativnim, to jest kriminalnim interesom, zaključuje Marija Đorić.

(Glas javnosti/Politika) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR