Glas Javnosti

OTAC 1998.IZBEGAO TRAGEDIJU, SIN POGINUO 2022.! U kući Zlatkovića tri rudara

Hronika
Autor: Glas javnosti

Dragoljub Zlatković (66), otac rudara Darka Zlatkovića (43) koji je poginuo u nesreći u rudniku "Soko", preživeo je tragediju koja se na istom mestu dogodila 1998. godine kada je poginulo 29 rudara! Jučerašnju tragediju on je preživeo, a njegov sin je preminuo...

Kao što kapetan ostaje poslednji na brodu koji tone, tako je i vođa kobne smene Darko Zlatković ostao poslednji u rudniku uglja "Soko" kada se obrušio materijal u otkopu i oslobodio metan, a koji je ugušio osmoricu rudara.

 

U kući Zlatkovića u Aleksincu bilo je tri rudara. Otac Dragoljub Zlatković je i sam bio rudar, a njegova dva sina su nastavila tim putem.

- Užasno je to što se dogodilo, kako mi je sin poginuo. Jedan sin se vratio s posla, a drugi je otišao. On je vođa smene, morao je da ostane poslednji i tako je izgubio život. Kada se u otkopu srušio ugalj, metan je izašao i posejao smrt. Ceo rudnik je opasan, svi znamo da ima metana - kaže Darkov otac, Dragoljub i dodaje da je sahrana njegovog sina zakazana za nedelju u 13 sati.

Darkova majka Anka, kaže da Darko nije mogao prvi da izađe, da je bio mlad, ali da je imao veliko iskustvo i da je zato ostao da pomogne kolegama.

- On je bio smenovođa, morao je da ostane da povuče smenu, da spase ljude, nije mogao prvi da izađe. Bilo je dosta mladih i on je bio mlad, ali je imao veliko iskustvo, jer je u rudniku radio 20 godina - kaže za "Blic" Anka Zlatković.

Ona kaže da su za nesreću saznali kada je njen drugi sin, koji takođe radi u rudniku, otišao na posao u prvu smenu i onda saznao šta se desilo.

- Nadali smo se.. Drugom sinu su rekli šta se desilo, ali on nije smeo odmah da nam kaže.

Anka kaže da je Darko radio i studirao paralelno kako bi završio fakultet i dobio posao šefa smene.

- Prvo je radio kao vozač, pa kao pomoćnik, pa kopač, pa je onda vanredno završio fakultet i dao državni ispit u Beogradu da bi postao nadzornik. Nije imao sreće sa ženama, bio je realan čovek, nije bio zloban. Cvet mladosti moje ode... - rekla je ona.

- Ispratila sam ga na posao tu ispred kuće: Sine, ajde, ljubite majka, ajde ženi se. On kaže: Dobro majka, hoću - priča Anka kroz suze.

Darkov otac preživeo tragediju 1998. godine

Dragoljub Zlatković preživeo je 16. januara 1998. godine tešku rudarsku nesreću u rudniku "Soko". Tada je na licu mesta nastradalo 29 rudara, dok je veliki broj njih bio povređen.

Uprkost tome nastavio je da radi u tom rudniku i njemu dočekao penziju. A onda su se na istom mestu zaposlili i njegovi sinovi...

"Kao da je zaspao"

Jedan od rudara koji je izvukao Darkovo telo opisao je da na sebi nije imao vidljive povrede.

- Kao da je zaspao. Ja sam ga izvukao. Prekrstio sam se i poljubio ga... - ropisuje rudar trenutke kada je pronašao Darkovo telo.

U rudniku su stradali Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (65), Bratislav Živković (59), Bojan Stajić (34).

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR