Glas Javnosti

OBUSTAVLJEN ŠTRAJK ADVOKATA! "Advokatura počinje polako da se gubi i da tumara u mraku"

Hronika
Autor: Glas javnosti

Advokati na teritoriji Beograda od juče su ponovo mogli da rade jer je Viši sud u Beogradu poslednjeg dana protekle godine doneo privremenu meru kojom je suspendovao odluku Skupštine Advokatske komore Beograda (AKB) od 21. decembra da beogradski advokati obustave rad od 24. prošlog meseca.

Istog dana advokat Aleksandar Cvejić podneo je tužbu kojom je od Višeg suda tražio da se odluka o obustavi rada proglasi ništavom, uz predlog da sud donese privremenu meru kojom će tu odluku staviti van snage do okončanja spora.

Iz AKB-a su se 30. decembra izjasnili na tužbu i već sledećeg dana, pred kraj radnog vremena, štrajk advokata je obustavljen sudskom odlukom. To znači da su svi advokati na teritoriji Beograda mogli da rade već tokom novogodišnjih praznika u hitnim predmetima. Sudovi tokom radnih dana između Nove godine i Božića nisu zakazivali ročišta, i tek od ponedeljka, 10. januara, pravosuđe nastavlja normalno da radi, uz učešće advokature.

I komora je spojila praznike pa njen predsednik Momčilo Bulatović nije primio odluku suda kojom je usvojena privremena mera.

– Ne znam kako tačno glasi odluka, ali ono što znam jeste da je privremena mera obustavila primenu odluke o obustavi rada advokata na teritoriji Beograda. Eventualna žalba ne zadržava izvršenje odluke. Od 31. decembra ne može se govoriti ni o disciplinskim prekršajima advokata koji rade – kaže Bulatović za „Politiku”.

Advokati mogu i smeju da obavljaju svoj posao, da zastupaju klijente i branjenike, a nezvanično saznajemo da disciplinskih prijava protiv onih koji su eventualno radili od 24. do 31. decembra – nije bilo.

Nezvanično se takođe govori i o najavljenom protestu dela advokata protiv odluke Višeg suda, koji je navodno zakazan za 10. januar ispred Palate pravde.

– Ako dođemo u situaciju da protestujemo protiv svake odluke suda onda je sve besmisleno. Sa sudom se ne pregovara. Sud sudi na osnovu Ustava i zakona i moramo poštovati njegove odluke – navodi predsednik AKB.

Zahtevi advokata odnose se na povlačenje dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o sporovima građana protiv banaka, povlačenje predloženih izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku i zamrzavanja poreske obaveze.

– Advokatura počinje polako da se gubi i da tumara u mraku, što je sve posledica poslednjih izbora u AKB na kojima se glasalo po principu kapilarnih glasova i „bugarskog voza”. Očigledno je da novoizabrana „advokatska elita” ne može da odgovori pravosudnim i društvenim izazovima koji se pred nju stavljaju, a tome u prilog ide i način kako je organizovana i održana poslednja skupština AKB na kojoj je izglasana odluka o štrajku koja je presudom Višeg suda u Beogradu stavljena van snage. To je sramota za advokaturu, jer skupštinu kao da su organizovali laici iz saveta mesne zajednice a ne elita jedne profesije – kaže advokat Ivan Simić, koji je poštovao odluku o štrajku iako je bio protiv nje.

Najave protesta ispred Palate pravde smatra zabrinjavajućim i naglašava da je reč o bahatosti i bezobzirnosti pojedinih advokata koji osokoljeni svojim medijskim istupima pokušavaju da instrumentalizuju čitavu profesiju u smeru realizacije svojih ličnih a donekle i kolektivnih političkih ambicija.

BONUS VIDEO Jednostavne cake da se ne ugojite tokom praznika…

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR