Glas Javnosti

MISTERIJA BEZ KRAJA: 6 godina od ubistva pevačice Jelene Marjanović

Hronika
Autor: Glas javnosti

"Pevačica narodne muzike Jelena Krsmanović (33) nestala je oko 16 sati u naselju Crvenka u Borči. Potraga za njom još traje", ova vest odjeknula je kao bomba 2. aprila 2016. godine. Dan kasnije Jelena je pronađena mrtva.

Danas je tačno šest godina od kada je pevačica Jelena Krsmanović brutalno ubijena u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči, kada je sa suprugom Zoranom Marjanovićem i tada petogodišnjom ćerkicom otišla da trči. Za njenu smrt sudi se upravo njenom suprugu Zoranu, a narednih dana osvrnućemo se na istragu ovog ubistva koje su obeležile brojne kontroverze.

Nestanak

Te subote, 2. aprila 2016. godine oko 21.30 u medijima je odjeknula vest da je pevačica narodne muzike iz Borče Jelena Krsmanović nestala na nasipu u naselju Crvenka. Novinarske ekipe odmah su se uputile ka mestu nestanka gde su se našle sa njenim suprugom Zoranom Marjanovićem. U maskiranim pantalonama, crnoj jakni Marjanović je novinarima pokušavao da objasni šta se desilo. Kako je ispričao tada, Jelena je nestala oko 15 sati tog dana kada je otišla da trči. On i ćerkica, kako je tada rekao, polako su hodali za Jelenom na nasipu pored Dunava dok je ona džogirala ispred njih. Kako je rekao, ta staza je duga nekoliko kilometara i Jelena je odmakla od njih daleko.

- Mi dolazimo ovde skoro svaki dan da bi onda trčala. Auto parkiramo na prvoj rampi u Crvenki, te se ja s ćerkicom na poljani pored igram. Za to vreme ona otrči do sledeće rampe i vrati se nazad. Danas smo mi išli prema njoj, ali u jednom momentu smo je izgubili iz vida i posle je više nije bilo - uznemireno je pričao Marjanović.

Policijske ekipe okupile su se na tom mestu posle 23 sata, jer nestanak im je prijavljen tek tri sata ranije, nakon čega su krenuli u potragu.

Ubistvo

Nekoliko sati kasnije, u zoru, 3. aprila, policija je pronašla njen mobilni telefon. A onda i gumicu za kosu. Ubrzo potom, u podne, nedaleko od mesta gde ju je navodno poslednji put zapazio suprug kako trči, na nekoliko metara udaljenosti od mesta gde je pronađen telefon, u kanalu zatrpanim granjem pronađeno je Jelenino telo. Već tokom uviđaja utvrđeno je da je pevačica pretučena nasmrt, a da ju je ubica udarao u potiljak sve dok nije izdahnula. Odmah po pronalasku Jeleninog tela Zoran Marjanović je priveden.

Početak istrage

Pevačicin suprug proveo je 48 sati u policiji. Tamo je saslušan, poligrafski ispitan, nakon čega je pušten na slobodu. Tada kreće istraga kojoj se na trenutke nije nazirao kraj. Policija je isušila kanal u Crvenki u nadi da će pronaći trag koji vodi do ubice ili oružje kojim je pevačica ubijena. Pretresene su kuće koje se nalaze u blizini mesta ubistva, a pojedini Boračanci su i privođeni. U sklopu istrage u samo tri meseca policija je saslušala preko 500 meštana. Deset dana od ubistva, pripadnici MUP upali su u kuću u kojoj su živeli Jelena i Zoran, odakle su izneli brojne predmete i poslali na veštačenje.

5 meseci od ubistva

Od ubistva su prolazili meseci, a hapšenja nije bilo. Zoran Marjanović postao je glavna zvezda u medijima gde je gotovo svakodnevno davao izjave. Parče slave tražili su i do tada nepoznati ljudi, navodna ljubavnica Zorana, samoprozvani stručnjaci... i svi oni iznosili su svoj stav o tome ko je ubica.

Policija i Tužilaštvo su sve vreme ćutali. Krajem leta 2017. godine pevačicin suprug Zoran doneo je odluku da uđe u rijaliti. Tamo je proveo nekoliko nedelja, nakon čega je, zbog bojazni da će mu Centar za socijalni rad oduzeti starateljstvo nad ćerkom, napustio ovaj TV program. Dva dana od izlaska, dok je ulazio u svoju kuću iz šetnje, tačno 15 meseci od ubistva Jelene, 15. septembra 2017. godine, on je uhapšen - zbog sumnje da je ubio svoju ženu.

Istraga duga 15 meseci, pa hapšenje muža

Odmah po privođenju njemu je određen pritvor u kojem je proveo nepunih 10 meseci, a za to vreme odigravala se prava pravosudna drama između Višeg javnog tužilaštva i sudova.

Istraga

Zoran Marjanović uhapšen je nakon što su u tužilaštvo stigli dokazi koji su ukazivali da je on povezan sa zločinom. Blato na pantalonama koje je u vreme zločina nosio, a koje je odgovaralo blatu iz kanala gde je Jelena pronađena mrtva, tragovi pevačicine krvi u "mercedesu" koji su vozili do nasipa kobnog dana, bili su dovoljni da se Marjanoviću odredi pritvor i pokrene istraga protiv njega.

Tužilaštvo tada kreće sa saslušanjem svedoka - njih 14 dalo je iskaz i ispričalo svoja saznanja vezana za kobni 2. april. Od članova porodice Marjanović, preko kumova, porodičnih prijatelja, do ljudi sa Crvenke koji su se našli na nasipu u vreme kada je navodna potraga za pevačicom već uveliko trajala.

Međutim, samo njih nekoliko ispričalo je detalje su pomogli u daljoj istrazi. Među njima su meštani Borče koji su ispričali da su videli muškarca i dete koji odgovaraju opisu Zorana i njegove i Jelenine ćerkice, ali i Jelenine prijateljice koje su ukazale na narušen odnos ovo dvoje supružnika.

Novi dokazi

U međuvremenu u tužilaštvo su stigli i novi dokazi. Veštačenje mobilnog telefona Zorana i Jelene, koje je rekonstruisalo njihovo kretanje, a koje je ukazalo da je Zoran po dolasku na nasip isključio svoj mobilni telefon. Prema nalazu veštaka, ponovo ga je uključio u vreme pevačicinog ubistva, u neposrednoj blizini mesta zločina. Ubrzo potom podignuta je prva optužnica protiv njega.

Optužnice i pritvor

Tužilaštvo je 9. februara 2018. godine podiglo prvu optužnicu protiv Zorana Marjanovića zbog teškog ubistva. Ona je ubrzo ukinuta, kako bi se dopunila saslušanjem Zoranove i Jelenine ćerkice, za koju se sumnja da je jedini posredni svedok zločina. Nakon toga u junu iste godine usledila je druga po redu optužnica, međutim i ona je vraćena tužilaštvu na izmenu. Dok se to čekalo, Apelacioni sud doneo je odluku da 12. jula 2018. godine ukine pritvor Zoranu Marjanoviću i da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Drama oko optužnice nastavila se i dalje. Sud je i drugu optužnicu vratio tužilaštvu uz obrazloženje da je potrebno da se "bolje razjasne detalji iste". Tek devet meseci nakon što je prethodna predata sudu na odlučivanje, u aprilu 2019. godine u sud stiže i treća.

Za šta se tereti?

Prema optužnici, Zoran Marjanović je suprugu Jelenu ubio 2. aprila 2016. godine na svirep i podmukao način dok je u neposrednoj blizini mesta na kojem je pevačica "Granda" usmrćena stajala njihova maloletna ćerka.

On je optužen da se sa sada pokojnom suprugom i maloletnom ćerkom Janom 2. aprila 2016. godine oko 17 sati dovezao na nasip u Borči. Jelena je otišla da trči, a on je ostao sa ćerkom. Međutim, iskoristivši Jelenino poverenje, Zoran ju je namamio da se spuste u podnožje nasipa na kanalu, dok je dete ostalo na nasipu, navodi se u optužnici. Kada su se spustili dokanala, Zoran je Jelenu najpre ubo oštrim predmetom u glavu i u desni lakat, nakon čega je Jelena počela da beži travnatom površinom.

Tada je, prema optužnici, izgubila patiku i mobilni telefon, kao i gumicu kojom joj je bila vezana kosa. Međutim, Marjanović ju je sustigao, strgao joj je gornji deo trenerke, a potom joj opet zadao više udaraca u glavu, nanevši joj višestruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal. Pre smrti Jelena je udahnula vodu iz kanala.

Ovu, treća po redu optužnicu, potvrdio je sud u junu 2019. godine, nakon čega je zakazano pripremno ročište. Konačno, suđenje za smrt pevačice počelo je tri i po godine nakon ubistva, u septembru 2019. godine, prenosi Blic.

Suđenje

Suđenje Zoranu Marjanoviću počelo je 5. novembra 2019. godine pred Višim sudom u Beogradu. Traje i danas. Proces su obeležile rasprave, samouverenost Marjanovićeve odbrane da su dokazi "slabi" iako svi sa ubistvom pevačice povezuju samo njenog supruga.

Na poslednjem suđenju, Viši sud zatražio je fotografije koje je "Blic" napravio na dan Jeleninog nestanka na nasipu. Na njima se krije ključni dokaz - blato na Zoranovim pantalonama koje je identičnog sastava kao blato u kanalu u kom je pronađenoi Jelenino telo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP