Glas Javnosti
posta

MATEJ PERIŠ SE VRAĆA KUĆI: Potresni oproštaj oca Nenada uz zahvalnost Beogradu, novinarima i policiji na pomoći

Hronika
Autor: Glas javnosti

Sanduk sa telom Mateja Periša je nakon opela ispraćen ka Splitu, gde će utopljeni mladić biti sahranjen.

U crkvi Svetog Antuna u Beogradu održano je opelo za Mateja Periša koje je služio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Službi je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije.

- Da li je smrt poslednja reč o nama, ili je smrt ono što Matejev otac govori. Bolna, tragična, kada pošalje majka sina u vojsku, ili devojka isprati momka u vojsku. Kada će proći mesec, dva dana da ga vidi. A kamoli kada pošaljemo sina u Hristovu vojsku, u večnost, i da čekamo kada ćemo i mi doći da se sa njim zagrlimo i vidimo - rekao je patrijarh Porfirije nakon opela.

Otac Mateja Periša, Nenad, u obraćanju pre službe, ispred Crkve Svetog Antuna, zahvalio je Beograđanima na podršci koju su mu pružili.

- Želeo bih da se zahvalim Beogradu na srcu koji mi je dao i bez obzira što je Matej završio ovde, to srce mi je jako pomoglo da kroz ovih 139 dana osetim ljudsku ljubav, brigu, saosećanje i sve ono što je čoveku u takvim trenucima neophodno - rekao je Periš.

Zahvalio je MUP-u Srbije koji je, kako je rekao, napravio ogroman posao i istakao da je svaki kontakt sa njima pre svega bio ljudski, a onda i vrlo profesionalan.
- Onakav kakav mi je trebao da kroz sve ovo prođem, a da, ipak, saznam sve detalje istrage - rekao je Periš i zahvalio i MUP-u Hrvatske i MUP-u BiH.

Izrazio je zahvalnost svim novinarima i njihovim redakcijama jer su, kaže, znali da prave razliku između vesti i vesti koje prave bol.

On je rekao da najavljuje novu stranicu života koja će biti protkana sećanjima iz Beograda, ali da misli da će biti bolji čovek.
- Sad je gotovo, odlazim kući sa sinom - rekao je Periš.

Prisutnima se obratio i nadbiskup Hočevar koji je istakao da su želeli da se dostojanstveno oproste od Mateja Periša i da mu je drago što su se Beograđani pridružili tome.

- Otac Nenad svojom svestranom refleksijom doprineo je da između Srbije i Hrvatske nastanu novi odnosi. U tom nestanku vidim poziv da među nama nikada ne nestane prijateljstvo, razumevanje i ljubav - rekao je Hočevar.

On je dodao da nije slučajno da je telo Mateja Periša otkriveno 18. maja.

- To je dan kada grad Split slavi svog mučenika Feliksa iz vremena Dioklecijana. Sveci su nam pomogli - poručio je Hočevar.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR