Glas Javnosti

LAŽNA DOJAVA ILI NOVA NADA?! Poznati kriminolog objasnio da li je Matej Periš mogao stići do Minhena

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pre par dana u javnosti se pojavila informacija da je Matej Periš navodno viđen u Minhenu što je probudilo novi tračak nade za njegovu porodicu.

Ipak, mnogi su se zapitali da li je ovo samo još jedna u nizu lažnih dojava  ili moguće  razrešenje misterije koja traje 43 dana.

Sve je moguće, u ovom trenutku zaista sve je moguće. Pa i da je Matej živ i otet - rekao je Branko Lazarević, zagrebački kriminolog i stručnjak za potrage u penziji, nakon što su u medije procurile nove informacije o nestanku mladog Splićanina.

U važnost dojava veruje i on sam, ali nažalost kaže da mu je iskustvo pokazalo da su se ovakvi potezi najčešće povlačili radi malo medijske pažnje i publiciteta.

Početkom januara javila mi se radnica jednog makedonskog hotela, uveravajući me da je videla Mateja. Ali, informacija se pokazala neistinitom. U 20 godina koliko sam radio u policiji uvek sam reagovao na dojave, pa i one vidovnjaka. Iako se pokazalo da su više puta bile lažne nego istinite, sve se mora proveriti. Svaki policajac mora apsolutno ozbiljno shvatiti dojavu i istražiti je, da se danas sutra ne bi uspostavilo da je nestala osoba zaista bila na toj lokaciji, a službenici nisu pročešljali teren - objašnjava kriminolog u penziji, piše Informer.

Šta će s ovom informacijom hrvatska i srpska policija veliko je pitanje, dodaje Lazarević, ali ne negira da je u ovakvim slučajevima i moć autosugestije poprilično velika, s obzirom na medijsku pokrivenost istrage.

- Meni svaka teorija sada zvuči kao moguća, u ovom trenutku se treba doslovno hvatati za svaku slamku. Ali teško vam je iz Zagreba da govorite o tome. Učestvovao sam u hiljadama istraga i potraga, gde bi redovno nas deset sedelo na kolegijumu i, kako bi se reklo, pametovalo. Ali kada se slučaj rešio, znalo je da se pokaže da niko od nas nije predvideo da će odgovor na mnoga pitanja ležati baš na tom mestu. Čudni su putevi nestanka i svi smo se znali čuditi kako se toga ranije nismo setili - priseća se.

Međutim, nadu ne treba gubiti nikada, sve dok se ne istraži i onaj naoko najnevažniji detalj.

- Uspeo sam da pronađem čoveka čak 64 godine nakon nestanka. Ponavljam, ništa ne možete odbacivati, a istraga treba trajati sve dok se konačno ne dođe do istine - zaključuje iskusni Lazarević.

BONUS VIDEO: Kako nas varaju trgovci – lažna sniženja, sumnjivi pokloni, reklamacije kao nemoguća misija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR