Glas Javnosti

KENDO HOBOTNICA U KLUBOVIMA! Prvi čovek Saveza počistio 250.000 evra (FOTO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Dušan Nikolić, bivši predsednik Kendo savez Srbije, očerupao ovu sportsku organizaciju i ostavio je na prosjačkom štapu sa milionskim dugovima, navodi se u izveštaju Poreske policije.

Poreznici su upali u Kendo savez i utvrdili da je Nikolić počistio sa računa saveza više od 250.000 evra, kao i da je sam na ime porez za čuveni "Trofej Beograd" od 2015. godine do 2018. oštetio državu za dodatnih 2.430.000 dinara.


Kendo hobotnica je počela da se odmotova tek kada je Poreska policija ušla da kontroliše račune jer ovaj sportski savez godinama nije uplatio nijedan dinar na račun države.

Tako je iscrtana cela šema pljačke i izvlačenja novca a za korist pojedinaca na čijem čelu je Dušan Nikolić, donedavni predsednik i zakonski zastupnik Kendo saveza Srbije. U izvlačenje novac su bili uključeni i pojedini kendo klubovi, bez članova, samo sa ciljem da uzimaju novac iz Saveza. U hobotnici su bili i ugostiteljska preduzeća. Odatle, milioni su završavali na privatnim računima. 

Organizovanje turnira - "Trofeja Beograda" i Evropskih prvenstava u Beogradu davali su se lažni podaci o broju učesnika i stečenih prihoda, čime je dugi niz godina izbegavano plaćanje poreza. Na taj način, postoji osnovana sumnja da je kršio krivično delo poreske utaje iz člana 225 KZ Republike Srbije.


Sve ove kriminalne aktivnosti je Nikolić otpočeo tokom prvog turnira "Trofej Beograda", koji je u to vreme bio u organizaciji Kendo saveza Beograd čiji je tada on bio predsednik i generalni sekretar. Kotizacije od turnira je prisvajao kao sopstvenu zaradu. Pomenute nadoknade je u najvećem broju slučajeva naplaćivao u gotovini, bez izdavanja odgovarajućih priznanica.

U nastavku, malverzacije se nastavljaju, šire, ali i usavršavaju...

Nikolić postaje i predsednika Kendo saveza Srbije i glavnog organizatora Evropskog prvenstva u Beogradu, koje je održano 2017. godine. Na ovoj manifestaciji je organizovao takmičenja, polaganje za zvanja, smeštaj i ishranu učesnika i pomoćnog osoblja, kao i uobičajenu oproštajnu proslavu. Na takmičenju je bilo prisutno oko 650 učesnika iz raznih zemalja, a procena je da ukupni prihodi prevazišli 24 miliona dinara. 


Smeštaj za takmičare je bio u hotelu "Srbija", a Nikolić se javno hvalio da je postigao dogovor sa menadžentom za povoljnije cene zakupa. Iako je to uradio dobio je račune sa prikazanim punim iznosom.

Uplate su na ovom Evropskom prvenstvu realizovane posredstvom firme "Klub Paradiso". Pored sredstava prikupljenih od učesnika turnira i finansiranju navodnog prvenstva korišćena su i budžetska sredstva Srbije, kojim je plaćena "Beogradska arena" gde se održavalo nadmetanje.

Posle Evropskog kendo prvenstva u Beogradu Nikolić se bliskim prijateljima hvalio da je zaradio više od 5.000.000 dinara, iako ne postoji modalitet po kojem bi on učestvovao u raspodeli zarade od takmičenja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Mariko Sato u 29.06.2022 11:35:46 h
     0 
Hi, I am Mariko Sato from Kendo Jidai. We have not been contacted about using the photos. Can you please not use our photos without our permission