Glas Javnosti

JEZIVO U MLADENOVCU: Isteruju đavola iz autistične devojčice, ona vrišti a majci ne daju da priđe

Hronika
Autor: Glas javnosti/blic.rs

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kom se vidi stravičan ritual "isterivanja đavola" iz petogodišnjeg deteta koje ima autizam, zgrozio je Srbiju.

Prema rečima jednog od očevidaca, sve se dogodio u dvorištu kuće u Kovačevcu kod Mladenovca 22. maja.

Na snimku se vidi preplašena devojčica, koja plače i vrišti, dok na nju viče i unosi joj se u lice ženska osoba. Pored njih je bilo još nekoliko odraslih ljudi koji su sve posmatrali.

- Otac ili stric devojke koja je sprovodila "rutial" je pozvao policiju i rekao da mu se jedna žena sa troje dece pre nedelju dana uselila u kuću i da ne želi da izađe - objašnjava sagovornik kako se upšte saznalo za to šta se u kući dešava.

Međutim, kada su policija i Hitna pomoć izašli na teren, zatekli su jeziv prizor.


- Žena čije dete ima autizam je zapravo došla dan pre u kuću kod njih. Došla je nakon što se posvađala sa majkom i bratom sa kojima je živela na Zvezdari, a porodicu iz Kovačevca je upoznala nešto ranije u dečijoj bolnici. Tako da je prijava i tvrdnje da su se "sami uselili" bila lažne. Majka je ispričala da je prvi dan sve bilo normalno, a da su tog dana kad se sve desilo, po dolasku iz crkve dizali krst i vikali nešto, da bi uveče počeli s ritualom "isterivanja đavola" iz autističnog deteta - otkriva naš sagovornik i opisuje šta se desilo kada su nadležni izašli na teren:

Nisu prestali ni kada su oni došli, nastavilo je da se dešava ono što se vidi na snimku. Ona je vrištala, dete je plakalo i to je trajalo još nekoliko minuta i kada je policija ušla u dvorište, sve dok oni nisu odreagovali.

Nakon što je policija pozvala višeg javnog tužioca, on je, tvdi izvor, rekao da elemenata krivičnog dela nema.

- Decu su nadležni zbrinuli, isto veče su sa majkom odvedeni u sigurnu kuću, druge reakcije do danas nije bilo, ni Višeg tužilaštva, ni onog u Mladenovcu - kaže.

Po dvorištu su, kako opisuje, bile pobacane šoljice, a njime je odjekivao plač dece.

- Ovo dete je vrištalo, kao i drugo dvoje dece te žene, oni imaju deset i dve godine. I njih su vlasnici kuće takođe držali, kao i majku, sprečavali su je da reaguje - navodi sagovornik.

Devojka koja je sprovodila ritual tvrdi da ima natprirodne moći

Kako su rekli meštani Kovačevca, devojka koja se vidi na snimku ima šesnaest godina i u selu se predstavlja kao osoba koja poseduje natprirodne moći.

- U toj kući je živela još jedna žena, valjda njena baka, koja je radila isto - kažu.

Dan nakon ovog događaja, komšije su opet prijavile porodicu zbog sporovođenja rituala u dvorištu.

- Otac je dan kasnije prijavio da mu kćerka nije dobro, odveli su je u bolnicu i puštena je, a sutradan je opet stigla prijava suseda da se sprovode rituali ispred njihove kuće - rekao je naš sagovornik.


Reagovao Centar za socijalni rad

Nakon pisanja o strašnom snimku iz Mladenovca, oglasio se i Centar za socijalni rad u Beogrdu.

- Gradski centar za socijalni rad u Beogradu je kao organ starateljstva upoznat sa slučajem koji ste naveli u dopisu. Gradski centar je reagovao u skladu sa zakonom, procenom, procedurom i preduzeo neophodne mere iz svoje nadležnosti u odnosu na zaštitu i zbrinjavanje maloletne dece i majke koju navodite u dopisu. Tim stručnjaka GCSR će nastaviti da preduzima sve mere i aktivnosti u daljoj zaštiti dece i porodice u skladu sa procenom, potrebama i aktuelnom situacijom. Takođe, nastaviće se, kao i dosad, intezivna saradnja sa relevantnim institucijama i ustanovama iz sistema.
Detalje i dalji plan starateljske zaštite navedene maloletne dece GCSR kao organ staratljstva ne može iznosti u javnost. Na čuvanje i poverljivost podataka i isključivanje javnosti iz rada na konkretnom slučaju obavezuje nas kako zakon (Porodični zakon, član 206; Pravilnik o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, član 14) tako i profesionalna etika.

BONUS VIDEO


isterivanja đavola" iz petogodišnjeg deteta koje ima autizam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR