Glas Javnosti

I VOTKA BIO NA SNAJPERU? Belivukovi pajtosi spremali Banovićevo ubistvo, evo kako se IZVUKAO

Hronika
Autor: Glas javnosti

Veljko Banović Votka (47) prema pisanjima medija je ove godine pukom srećom izbegao smrt, jer je ekipa Veljka Belivuka planirala da se i sa njim obračuna.

Kako prenose Novosti, za jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća bio je pripremljen snajper čiji je oroz navodno trebalo da povuće Nebojša Janković po nalogu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, dok je zločin trebalo da bude počinjen u jednom gradu u okolini Beograda.

- Plan je bio da se Banović ubije snajperom sa zgrade - rekao je izvor "Novosti" iz istrage.

- Prema prikupljenim podacima iz kriptovanih poruka koje su razmenjivane preko aplikacije "Skaj", fotografija, ali i iz svedočenja nekih od optuženih, utvrđeno je da je Belivuk vodio Jankovića, čoveka koji je inače obučavao pripadnike ove grupe da barataju snajperom, do zgrade sa koje je trebalo da puca. Sve je bilo pripremljeno za to smaknuće.

Ipak, Banović nije ubijen zahvaljujući pripadnicima srpske policije i BIA-e koji su u obračun sa ovom kriminalnom grupom krenuli 4. februara kada je zatvoreno njih dvadesetak.

Informaciju da je Banović u Srbiji znao je samo uzak krug ljudi, jer se posle hapšenja u Antverpenu 2018. godine, u akciji srpske i holandske policije, o njemu gotovo ništa nije čulo. Jula te godine osim njega, u Amsterdamu je priveden i Marko Puškić (38), a pretresom stanova pronađeno je oko 1,7 miliona evra u kešu i nešto više od četiri kilograma kokaina. Mediji su tada objavili da su obojica radila za Luku Bojovića, dok su operativni podaci o Puškiću govorili daje bio blizak sa Suvadom Musićem Batkom iz Rožaja. Posle tog hapšenja, o obojici se gotovo ništa nije čulo u javnosti.

- Banović se posle izvesnog perioda vratio u Srbiju i nastanio u jednom gradu u blizini Beograda. - Živeo je povučeno, okružen obezbeđenjem, posebno kada su jedan za drugim ubijani Bojovićevi najbliži ljudi. Kako je jačala Belivukova i Miljkovićeva kriminalna ekipa, Banović se sve više povlačio u ilegalu. Sumnja se da je neko iz policije odao Belivuku tačnu lokaciju gde boravi Banović i onda su krenule pripreme za njegovo ubistvo - kaže izvor.

Izvor je takođe objasnio da je snajper sa zgrade bio najbolja opcija, jer je meta bila izuzetno oprezna, te da su Belivuk i Janković obilazili zgrade u potrazi za najboljom lokacijom za gađanje. Međutim, akcija je propala jer je tužilac za organizovani kriminal je dao nalog da se krene sa hapšenjem.

Inače, za Banovića je javnost više saznala 2007. godine kada je uhapšen sa Bojovićem u Beogradu. Tada je obelodanjeno da se sumnjiče da su pomagali u skrivanju odbeglih članova "zemunskog klana". Posle hapšenja u Belgiji, iz Holandije su stizale vesti da bi mogao da ima veze i sa ubistvom Vranjanca Gorana Tasića Gokčeta, marta 2018. u Amsterdamu, međutim, holandske vlasti nisu uspele da pronađu dovoljno dokaza protiv Banovića koji se ubrzo našao na slobodi, a potom i u Srbiji.

Danas saslušanje

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu zua danas je zakazano novo saslušanje Belivuka, Miljkovića i njihovog vojnika Filipa Ivanovskog zbog krivičnog dela pranje novca. Oni se sumnjiče da su više od milion evra zarađenih bavljenjem kriminalom ubacili u legalne tokove.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR