Glas Javnosti

I ON JE SLOBODAN! Apelacioni sud proglasio nevinim bivšeg ministra odbrane

Hronika
Autor: Glas javnosti

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj 2005. godine, prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice.

Takođe, Davinić i general Milun Kokanović u ovom slučaju su pravosnažno oslobođeni i od optužbi da su zajedno zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću.

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena druga prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su Davinić i Kokanović oslobođeni od optužbi.

Davinić je oslobođen od optužbi da je 2005. godine preduzeću „Jugoimport-mont“ iz Podgorice pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.617.686 američkih dolara, a državi Republici Srbiji naneo imovinsku štetu u tom iznosu.

Tužilaštvo je smatralo da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na poseban predračun u okviru konsolidovanog računa trezora Narodne banke Srbije. Oslobođen je i optužbe sa Kokanovićem koja se tiče se kupovine stana za Jokanovića, te da su mu pribavili imovinsku korist od 26.628 evra, a Ministarstvo odbrane DZ SCG naneli imovinsku štetu u tom iznosu.

Davinić je u poslednjih desetak godina pravosnažno oslobođen po tri optužnice za takozvanu - aferu "Pancir", zatim za stanove namenjenih "Kobrama", i stan za namenjen jednom oficiru, a i dalje mu je u toku suđenje u slučaju poznatom kao "satelit".

On je dobio pravosnažnu uslovnu osudu, u slučaju poznatom kao "barkasa", povodom optužbi da je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3.6 miliona dinara, i tako prema stavu suda, oštetio budžet državne zajednice.

Daviniću je u tom slučaju odlukom Apelacionog suda u Beogradu izrečena uslovna osuda od osam meseci zatvora s rokom provere od tri godine, dok je Republika Srbija je radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućena na parnicu.

U detaljnom obrazloženju današnje odluke Apelacionog suda, kada je u pitanju krivično delo u vezi sa prodajom viškova streljačkog naoružanja Vojske SCG, taj sud konstatuje da nesumnjivo proizlazi da je Vrhovni savet odbrane doneo odluku da se ugovor zaključi sa preduzećem "Jugoimport-mont", pa da se Daviniću ne može pripisivati da je on ovom preduzeću pribavio imovinsku korist i to podnošenjem predloga četiri meseca ranije kako se tereti.

Osim toga, pravilno je prvostepeni sud imao u vidu i da su sredstva dobijena prodajom viška naoružanja pripadala Fondu za reformu sistema odbrane DZ SCG, a ne Republici Srbiji, te ne stoji ni tvrdnja tužioca da je ovim naneta imovinska šteta Republici Srbiji, ukazao je Apelacioni sud.

Kako je utvrđeno, tokom prvostepenog postupka nisu izvedeni dokazi koji ukazuju na protivpravno delovanje Davinića, vršenje uticaja na članove Vrhovnog saveta odbrane ili bilo kog aktera u prodaji od firmi koje su učestvovale u nadmetanju ili preko službenika koji su radili u upravama i sektorima koji su u tome učestvovali, a što niko od njih nije ni naveo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR