Glas Javnosti

DOLIJALI: Zbog sumnje da su prali novac, uhapšeno 16 Čačana

Hronika
Autor: Glas javnosti

Šesnaest osoba iz Čačka uhapšeno je zbog sumnje da su prali novac, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Kako navode, pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Кraljevu, uhapsili su 16 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca.

Кrivična prijava za isto krivično delo podneta je i protiv sedamdesetogodišnjeg vlasnika poljoprivrednog gazdinstva, dok je krivična prijava i za krivična dela poreska prevara i poreska utaja podneta protiv I. V. (47) faktički odgovornog lica Privrednog društava „Euro AB Team 2021“ DOO Čačak, koji se nalazi u pritvori i tridesetpetogodišnje formalnog odgovornog lica ovog privrednog društva.


Uhapšeni su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava G. Š. (63) iz Gornjeg Milanovca, M. B. (66), B. Đ. (43), D. D. (54), D. G. (51), G. G. (48), M. К. (46), V. L. (43), I. M. (34), S. R. (43), M. V. (37), R. V. (56), G. P. (64), D. R. (77), S. P. (58) i M. P. (27) svi iz Čačka.

Sumnja se da su I. V. i tridesetpetogodišnja žena koja je formalno odgovorno lice ovog preduzeća iz Čačka tokom 2022. i 2023. godine, neosnovano ostvarili pravo na poreski kredit i izbegli plaćanje poreza tako što su u sistem Poreske uprave i knjigovodstvene evidencije svog preduzeća, evidentirali 171 lažnu priznanicu o prodaji drvne građe poljoprivrednim gazdinstvima uhapšenih vlasnika, u iznosu od oko 83,8 miliona dinara, a koja nije izvršena.

Novac u ovom iznosu su, kako se sumnja, potom preneli na račune gazdinstava uhapšenih vlasnika, koji su taj novac podizali i vraćali I. V. i tridesetpetogodišnjoj osumnjičenoj, koji su na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist u ovom iznosu i oštetili državni budžet za oko 24,8 miliona dinara utajenog poreza.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR