Glas Javnosti

DETALJNO! Odluka Apelacionog suda, evo zbog čega je Dijana Hrkalović ponovo u pritvoru

Hronika
Autor: Glas javnosti

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović ponovo je uhapšena sinoć, a Apelacionog sud objavio je detalje o poništavanju rešenja Specijalnog suda o ukidanju pritvora.

Usvojena je žalba tužilaštva, pa je Viši sud juče Hrkalovićevoj odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike nakon čega je Dijana Hrkalović ponovo uhapšena, prenosi Sputnjik.  

Istovremeno, ukinuo je ranije juče rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.
Odluku o ukidanju pritvora je donelo krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.
„Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva“, rekla je Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.

Veće prvostepenog suda nije cenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Dijane Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupka.
„Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolnostima“, navela je Piljić.
U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rešenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva.
Hrkalović je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP