Glas Javnosti

ALARMANTNI PODACI: U saobraćajnim nezgodama 40% više stradalih mladih nego 2021, kuda mladi žure?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Od početka godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji stradale su 83 mlade osobe, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je danas direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

On je rekao da su se sve saobraćajne nesreće u kojima su stradali mladi dogodile vikendom u kasnim ili ranim jutarnjim časovima i da su automobilom upravljale mlade osobe.

“Ovo nije problem samo u Srbiji i ostale zemlje u regionu i Evropi beleže porast broja stradanja u saobraćajnim nezgodama”, kazao je Stamatović.


On je naveo da Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi aktivnosti u cilju smanjenja broja stradalh u saobraćajnim nesrećama i povećanju svesti o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Stamatović je podsetio da je Agencija tokom letnjih meseci bila prisutna na festivalima i mestima gde se okupljaju mladi, kako bi kroz različite kampanje i aktivnosti ukazivala na razloge zbog kojih mladi stradaju u saobraćajnim nesrećama, među kojima su prekoračenje brzine i upotreba alkohola.

“Preduzimamo sve mere i aktivnosti kako bismo broj stradanja mladih sveli na minimum, imali smo aktivnosti na društvenim mrežama, kao i kampanju koja obuhvata i video spotove sa upozorenjem na glavne probleme kod mladih”, kazao je Stamatović.

Istakao je da se vozači ne pridržavaju pravila ponašanja u saobraćaju i ocenio da je neophodna sistemska edukacija mladih kako bi shvatili važnost tih pravila, pišu Sremske vesti.



“Mislim da ćemo prave rezultate u oblasti bezbednosti saobraćaja imati kada sistemski dođemo do rešenja, kada integrišemo saobraćaj, obrazovanje i vaspitanje u naš obrazovni sistem i kada budemo najmlađe kroz školski sistem učili o pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju”, kazao je Stamatović.

Dodao je da Agencija za bezbednost saobraćaja ima posebne programe za srednjoškolce i da se oni prikazuju na edukativnim tribinama, putem medija i drustvenih mreža.

Stamatović je naveo i da Agencija zajedno sa žrtvama saobraćajnih nezgoda sprovodi tribine na kojima se ukazuje na greške koje su napravili stradali u saobraćajnim nezgodama, sa ciljem da se one više ne ponavljaju.

“Poseban apel upućujemo svim roditeljima, nephodno je da oni svojim primerom skrenu pažnju mladima na bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Važno je i da mladi u povratku iz izlaska ne sedaju u automobil sa nekim ko je konzumirao alkohol”, naveo je Stamatović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR