Glas Javnosti

"PINK PANTER" PAO ZBOG SLIKE OD 100 MILIONA: Izgledao je kao dečko iz komšiluka, a bio je KRIMINALAC

Hronika
Autor: Glas javnosti

Pripadnik bande „Pink Panteri“ Goran Radojević (47) uhapšen je krajem aprila u Beogradu, nakon što je srpska policija saznala da se nalazi na Interpolovoj poternici.

Radojević je osuđen za preprodavanje ukradene Sezanove slike „Dečak u crvenom prsluku“, vredne 100 miliona evra, 2008. godine u Cirihu, a pomenuta krađa potresla je svetsku javnost.

U godinama dok se uveliko nalazio na Interpolovoj poternici, Radojević je trenirao fudbal za FK „Kaluđerica“, otkrio je nedavno nedeljnik „Vreme“. Radojević je 2015. godine osuđen na krađe pomenute slike, a on je bio zadužen da pronađe kupca pomenute umetnine na crnom tržistu.


O pomenutoj krađi, koja se dogodila 2008. godine u muzeju u Cirihu, kada se na meti kradljivaca našlo delo slavnog francuskog umetnika Pola Sezana, pisali su svi svetski mediji.

Tog dana, "Pink Panteri" su ukrali, ne samo Sezanovu sliku, već još tri - dela "Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, "Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, "Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Dega, a sva četiri su bila procenjene na 180 miliona franaka.

Sezanov „Dečak u crvenom prsluku” deo je kolekcije Emila Brilea i jedno je od najvrednijih dela postmodernizma u Evropi, te je njegova vrednost na crnom tržištu bila ogromna.

Svega desetak minuta posle spektakularne krađe, u poznatom švajcarskom muzeju, cela svetska javnost je brujala o lopovima.

"Trojica maskiranih pljačkaša su pola sata pred zatvaranje ušla u muzej, naterala osoblje da legne na pod, a zatim ušla u glavnu izložbenu salu u prizemlju zgrade i skinula slike sa zida. Potom su napustili muzej i trag im se izgubio", pisali su mediji.

Slike "Grof Lepik i njegove ćerke" i „Dečak u crvenom prsluku" kradljivci su uspeli nekako da iznesu iz Švajcarske i prenesu u Srbiju. Sa druge strane, preostale dve pronađene su u Švajcarskoj.

Ipak, iako su lopovi mislili da su uspeli da zavaraju trog policiji, četiri godine nakon krađe, tačnije 2012. godine, konačno su dolijali istražnim organima, piše Nova S.

"Dela koja su preneli u Srbiju nuđena su na prodaju. Jedna od ove dve slike je 2009. godine otkupljena i vraćena muzeju, a druga je 11. aprila 2012. pronađena u Beogradu skrivena u krovu Pekovićevog automobila koji je posle duže potere, uhapšen u blizini "Jugopetrolove" pumpe u Malom Mokrom Lugu. Reč je slici „Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana koja je procenjena na 100 miliona švajcarskih franaka", pisao je te godine portal Blic.

Prilikom pretresa stanova osumnjičenih "Pink Pantera" pronađeno je i zaplenjeno 1,49 miliona evra.

Inače, Apelacioni sud u Beogradu 2015. preinačio je kazne okrivljenima za krađu i preprodaje slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", kao i za još tri slike iz muzeja u Cirihu.

Ivanu Pekoviću smanjena je kazna za tri meseca i on je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela prikrivanje i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Osuđen je i na novčanu kaznu od 300.000 dinara.

Bobetu Nedeljkovskom kazna je povećana sa četiri i po na pet godina zatvora, a Goranu Radojeviću sa tri na četiri godine zatvora. Rašku Mladenoviću je zbog krivičnog dela razbojništvo, odnosno pljačke muzeja u Cirihu, potvrđjena kazna od šest godina zatvora.

Radojević se nikada nije javio na izvršenje kazne.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR