Glas Javnosti

Vitamin B12 unećete ovim namirnicama, saznajte zašto je ovaj vitamin važan?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Vitamin B12 (Cijankobalamin) je hidrosolubilni vitamin. Izvori ovog vitamina su gotovo isključivo namirnice životinjskog porekla. U ljudskom organizmu deponovan je u jetri

Dve glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta i stimulacija formiranja i sazrevanja eritrocita. Pravilan metabolizam proteina i aminokiselina (metionin, triptofan, tirozin), sinteza nukleinskih kiselina, sprečava pojavu perniciozne anemije, neophodan je za normalnu funkciju i održavanje integriteta nervnih i epitelnih ćelija- prenosi agroinfo.rs.

Vitamin B12 kao i drugi B vitamini ima važnu ulogu u pretvaranju masti, ugljenih hidrata i belančevina u energiju. Nedostatak vitamina B12 može stvoriti ozbiljne probleme, a na oprezu pogotovu treba da budu vegani i vegetrarijanci koji godinama ne konzumiraju meso, jaja ili mlečne proizvode.

Simptomi nedostatka vitamina B12 su : Umor, vrtoglavica, uznemirenost, bledi ste, utrnulost, slabot u mišićima, zaboravljanje.

Preporučena dnevna doza vitamina B12 je 2,4 mikrograma, a za buduće mame i one koje doje bebe potrebna malo veća količina. Ukoliko ga unesete više od preporučene doze, organizam ga skladišti u jetri, pa će ga tijelo sačuvati za buduću upotrebu.

Goveđe meso

Govedina je jedan od velikih izvora vitamina B12. Jedan biftek na žaru obezbeđuje gotovo 200 odsto preporučene dnevne doze ovog vitamina. Ta količina bifteka sadrži i druge vitamine iz grupe B - B2, B3 i B6, kao i više od 100 odsto preporučene dnevne doze selena i cinka. Ukoliko želite da unesete veću količinu vitamina B12 birajte manje masne delove ćurećeg mesa.

Jaja

Jaja su jedna od najzdravijih naminica koju koristimo u ishrani, jer sadrže mnoge hranljive materije. U belancetu jajeta se nalazi dosta proteina, dok žumance obiluje brojnim nutrijentima poput vitamina B12, cinka, gvožđa, vitamina A i D.

Ćureće meso

Ovo meso je poznato kao jedno od najzdravijih i najukusnijih. Ćuretina sadrži mnoštvo vitamina B - uključujući vitamine B6 i B12. Ovo meso bogato je triptofanom, esencijalnom aminokiselinom, koja učestvuje u izgradnji serotonina, neurotransmitera koji popravlja raspoloženje.

Sardina

Sardine su takođe odlično skladište vitamina B 12. Bilo da su iz konzervi sa dodatkom ulja ili nekog sosa ili svježe, jednako su korisne kada je u pitanju ovaj vitamin. Vrlo su hranljive jer sadrže praktično svaki nutritivni sastojak u manjoj količini. Konzumiranje 150 gr ove ribe obezbijediće vam duplu preporučenu dnevnu dozu vitamina B12.

Losos

Ova riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje su ključne za razvoj mozga i nervnog sistema. Pored toga, losos sadrži i velike količine vitamina B12. Bogat je i D vitaminom. Prema brojnim istraživanjima, ljudi koji redovno jedu masnu morsku ribu manje su skloni depresiji.

Jetra

Ovog vitamina ima najviše u životinjskim organima poput bubrega i jetre, koje neki nutricionisti smatraju vrlo hranjivim namirnica. Porcija jetre jagnjetine, govedine ili teletine od 100 gr sadrži do 1.5 odsto preporučene dnevne doze ovog vitamina.  

Ukoliko se pravilno hranite nedostatak dragocenog vitamina B12 ćete nadomestiti na najbolji mogući način. Međutim sa godinama nivo vitamina B12 opada, pa se tako starijim osobama preporučuju dodaci.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR