Glas Javnosti

PROPALE INVESTICIJE: Kriza na tržištu električnih automobila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

U prošlom kvartalu Tesla je zabeležio prvi godišnji pad prodaje električnih automobila od pandemije. Pad je bio znatno gori od očekivanog, a stručnjaci u ovoj oblasti kažu da prodaja Tesla automobila prati samo globalni trend na trištu električnih automobila.

Od januara do marta kompanija Tesla je zabeležila pad od devet odsto.

Komentarišući pad prodaje teslinih automobila, Miodrag Piroški urednik i direktor portala i istoimene kultne emisije „Vrele gume“ za N1 kaže da je generalno tržište električnih automobila trenutno na neki način zaustavljeno, te da kompanija Tesla u prodaji svojih automobila samo prati taj trend.


„Tesla je poznata i po tome da prilično spekuliše sa cenom automobila, naglo je obarajući, kako bi pospešili prodaju. Međutim, početkom ove godine do toga nije došlo. Drugo imali su problema, kako kažu, sa nabavkom čipova. Takođe, fabrika u Nemačkoj je imala problema sa sabotažom na trafo stanici, nisu radili gotovo mesec dana zbog nestašice električne energije za samu fabriku. To je dovelo do pada same prodaje Teslinih automobila za desetak procenata“, navodi on.

Prema njegovim rečima, tržište električnih automobila je trenutno u jednoj velikoj krizi zato što se nalazimo u tehnološkoj tranziciji.

„Proizvedeno je mnogo automobila. Teslin model Y je bio najprodavaniji auto u prošloj godini u Evropi. Jednostavno broj automobila na tržištu je prevazišao infrastrukturu i sami vlasnici su došli u probleme da ne mogu da ih koriste, da im nisu efikasni i to je dovelo do zasićenja i razočarenja u samu ideju električnih automobila“, kaže Piroški.

Dodaje i da je kriza na tržištu električnih automobila posledica više faktora.

„Na svakoj tački elektrifikacije automobila imamo probleme – od veće cene, preko loše infrastrukture, automobili su umesto da se ide ka pojednostavljenju, postali komplikovaniji, ne postoji sekundarno tržište“, navodi on.

Piroški ističe i da je velika verovatnoća da, ukoliko neko sada kupi električni automobil, za dve godine neće moći da ga proda ili će ga prodati po bagatelnoj ceni.

„Javljaju se problemi i sa osiguranjem. Drugi razlog je taj što infrastruktura nije dovoljno razvijena. Za uskršnje praznike smo na auto-putevima u Evropi imali situaciju da se stvorila ogromna gužva na električnim punjačima zato što automobila ima više nego punjača, čekalo se 5-6 sati. To ljude navodi na razmišljanje da je to još uvek malo prerano“, kaže on.


„Što južnije to tužnije“

Objašnjava i da se situacija u Evropi razlikuje od zemlje do zemlje, te da je, kako se od severa spuštamo ka jugu, infrastruktura sve lošija.

„Što je južnije to je tužnije. Na severu Evrope Norveška je poznata kao najveći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora, samim tim su napravili izuzetno dobru infrastrukturu i primer su kako to treba da izgleda, ali čak je i tamo stagnacija prodaje upravo iz nepoverenja u njih i zbog nepostojanja sekundarnog tržišta. Kako se spuštamo južnije do Budimpešte još uvek dobro i funkcioniše, a ispod je svedena manje-više na improvizaciju, pre svega na brzinu punjenja.

Osim nedostatka punjača, problem je i cena koju vlasnici moraju da plate za punjenje baterija svojih četvorotočkaša.

„Ukoliko se električnom energijom snabdeva na javnim punjačima, vožnja električnog vozila će vlasnika koštati više nego da vozi veliki benziski automobil. Što se tiče električnih automobila, kako ja vidim, velikim automobilima i ambicijama je ta ideja kompromitovana. Za sada je ona odlična u urbanim sredinama sa korišćenjem malih automobila, posebno ako se pune u vlastitoj garaži i na solarnu energiju“, objašnjava Piroški.

Kada je u pitanju Srbija, kod nas se prema njegovim rečima, ide iz krajnosti u krajnost.


„Sa jedne strane, kod nas je tržište električnih automobila zanemarljivo, sa druge strane očekujemo početak proizvodnje prvog električnog Fijatovog automobila – panda kod nas. Tu možemo očekivati jedan mali bum, posebno što je ministar Vesić najavio i poboljšanje infrastrukture, čime ćemo privući i strane turiste“, kaže on.

Ipak, kako navodi, ne traba očekivati veliku masovnost električnih automobila, niti nam ona treba.

„Ukoliko bi samo 10 odsto sadašanjeg voznog parka zamenili električni automobili, mi ne bismo imali električne energije“, kaže Piroški ističući da, kao i svaka nova tehnologija, i ova zahteva vreme.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR