Glas Javnosti

POSTOJI ODLIČNA ZAMENA ZA MESO! Kako se hraniti tokom posta?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Mnogi ljudi kada kreće post ulaze u paniku tvrdeći da neće imati šta da jedu i umisle da su gladni. Tako da pre početka posta ljudi treba da razmisle da li i zašto žele da poste, kaženutricionistkinja Veroslava Stanković.

Zimski post, odnosno Božićni i nije tako težak u poređenju sa prolećnim, Uskršnjim, postom jer nema toliko dana kada mora da se posti na vodi. Jedino se izbacuje meso, ali zato postoji odlična zamena – riba, savetuje Stanković za RTS.

„Takođe, treba izbaciti preteranu upotrebu krompira i preteranu upotrebu testenina. To su namirnice koje su pune skroba, odnosno složenog šećera koji izaziva porast insulina i opet dolazi do onog začaranog kruga i preterane gladi. Onda se upotrebljava suvo voće, a tu su i džemovi, tako da ovaj post karakteriše preterana upotreba skrobnih, odnosno šećernih namirnica, te na kraju posta može da se pojavi i koji kilogram viška“, ističe nutricionistkinja.

Po pravilima, u prvoj i poslednjoj nedelji posta jede se hrana pripremljena na vodi. Sagovornica Bojane Marković preporučuje da se prave potaži, recimo od graška ili tikve, koji imaju nešto više šećera, ali neće doći do preterane gladi.

„Jeste stres, ali je zato sedam dana pre posta trebalo već da se pripremamo i smanjujemo količinu hrane kako bismo lagano ušli u post i onda ne bi bilo tih psiholoških zamki“, smatra Stankovićeva.

Porcije

Zaboravili smo da su porcije hrane nekada bile mnogo manje nego danas. Tako smo navikli na velike količine hrane, a u toku posta se priprema hrana koja ne može da se jede u ogromnim količinama.

„Zato je već potrebno smanjiti količinu obroka, piti dosta tečnosti i posle 18 časova prestati sa uzimanjem hrane, kako bismo se makar psihološki pripremili za predstojeći post“, savetuje gošća Jutarnjeg programa.

Tokom posta važe ista pravila o broju obroka, a to su tri obroka i dve užine. Zaposleni na posao recimo mogu da ponesu parče hleba i sardinu ili tunjevinu, a mogu i salatu od tunjevine.

Riba

Ribu generalno treba jesti tokom cele godine, minimum dva puta nedeljno, što važi i za vreme posta. Najbolje je da to bude plava riba zato što ima i omega tri masne kiseline i vitamin De što će zaštititi naš imunitet.

Preporuka je da to bude skuša, a može i pastrmka i oslić. Soma i šarana bi zbog masnoće trebalo izbegavati, jer mogu da izazovu i probleme gastrointestinalnog trakta, a imaju i veću količinu triglicerida u odnosu na sve ostale ribe, naglašava nutricionistkinja.

Povrće i voće

Ukoliko krompir smatramo za povrće, onda treba imati na umu da se on u dijetologiji tretira kao zamena za hleb.

„Osim krompira, svo povrće može da se uzima, kombinuje i da se prave variva i supe od povrća. Od voća bi trebalo izuzeti bananu, jer je kalorična, a nema toliko hranljivih materija i najbolje ju je zameniti sa tikvom koja može da se koristi i kao voće i kao povrće, zatim jabuke i citrusno voće“, napominje Veroslava Stanković.

Sušeno voće u manjim količinama je odlično, posebno za ljude koji imaju problema sa varenjem i opstipacijom. Ali nikako ne preterivati jer ima mnogo više šećera nego sirovo voće, upozorava nutricionistkinja.

Što se tiče orašastih plodova, savet je uzimati punu šaku, odnosno 45 grama dnevno.

 


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI




KOMENTAR







AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP