Glas Javnosti

Evo zašto bi trebalo da DA RESTARTUJETE TELEFON SVAKI DAN!


Autor: Glas javnosti

U situacijama kad problem nije očigledan pravo rešenje je restartovanje telefona.

Znate onu situaciju kad nešto na kompjuteru krene po zlu, pa vas neko kome verujete da zna kako da vam pomogne posavetuje da ga isključite i uključite?
Upravo takva banalna preporuka može biti od pomoći i za Android telefone.

Greške se dešavaju čak i najboljim telefonima, jer Android je takav - vremenom zaista može da se uspori sam od sebe i bez posebnog razloga.

U situacijama kad problem nije očigledan pravo rešenje je gašenje aplikacija i restartovanje telefona. Ne misli se na hardverski reset i na brisanje podataka, nego na puko restartovanje sistema, znate ono - isključeno, uključeno.

NE PROPUSTITE

 

Najčešći znak da je telefon na neki način preopterećen je kašnjenje prilikom odziva na komande, piše Android Central. Recimo, pritisnete dugme za utišavanje zvuka, a ono reaguje posle par sekundi. Takođe, ekran može da pošašavi ili da se aplikacije učitavaju sporo. U tim situacijama ne mora da znači da je problem hardver ili nešto veliko, jednostavno, Android je zabagovao, da se tako izrazimo i pokretanje iznova će u najvećem broju slučajeva rešiti stvar.

Sve više aplikacija non-stop želi da radi u pozadini i to može da pravi problem. Neke aplikacije ne rade najbolje na svim verzijama operativnog sistema, a neke čak rade bolje na određenim brendovima telefona i to sve zajedno može da izazove povremene probleme, koji se lako reše restartovanjem uređaja.

 

Neke aplikacije su takve da koriste memorijske resurse dok god ih ima i tu se misli na radnu RAM memoriju pre svega. Takve aplikacije proizvode tzv. memory leak problem, koji se rešava dnevnim restartovanjem telefona i praktično otimanjem zauzetog dela RAM i druge memorije od takvih aplikacija. Pravo rešenje za ovaj problem jeste to da aplikacija bude popravljena tj. da je programer ažurira, ali do tada je restart telefona jednom dnevno sasvim prihvatljiva alternativa.

Kad se telefon isključi, pa uključi sve što radi u pozadini se primorava da krene ispočetka, a to ne uključuje samo sistemske procese, nego i aplikacije sa dozvolom da rade non-stop u pozadini. Ovde se ne radi ni o jednoj posebno aplikaciji niti brendu telefona, nego o situaciji, koja je realan Android problem.

Restartovanjem se osvežava i relocira tj. premešta VRAM memorija koju koristi GPU tj. grafička jedinica čipseta, a dolazi i do ponovnog pokretanja komunikacionih servisa, kao i rasterećenja hardverskih resursa telefona.

Zbog svega ovoga par minuta dnevno za restart će biti dobra terapija za bolji rad mnogih Android telefona.

(Glas javnosti/smartlife) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR