Glas Javnosti

ZVANIČNA ODLUKA: Cene osnovnih namirnica neće se povećavati do oktobra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kojim je ograničena cena hleba od brašna T-500 i marža na ostale vrste ove životne namirnice.

Imajući u vidu da je tržište još nestabilno, neophodno je bilo produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Na sednici je doneta izmenjena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica – UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra i proizvođačka i maloprodajna cena belog kristal šećera, koja će važiti do 30. septembra ove godine.

Maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme prelaziti 119,99 dinara. Dosadašnja cena iznosila je 113,99 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 102,99 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog, pet i 10 kilograma ne sme prelaziti 85,11 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 93,63 dinara po kilogramu.


Vlada Srbije je ovu uredbu donela u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija. Korekcija cene mleka i belog kristal šećera bila je neophodna imajući u vidu da je došlo do rasta cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tih namirnica, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard. Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica osnovnih namirnica, što bi se desilo ukoliko bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja.

Vlada je danas usvojila i Uredbu o ograničenju cena derivata nafte koja se odnosi na Evro dizel i Evro premijum BMB 95 koja se produžava za narednih 30 dana. Ovu odluku vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR