Glas Javnosti

ZOKA NE ODUSTAJE OD SVOG PLANA: Ministarka ponovo naglasila da mora doći do POSKUPLJENJA STRUJE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da treba prevazići zablude jer više nema jeftine energije i naglasila kako struja treba da poskupi, ali da to poskupljenje mora biti održivo.

Mihajlović je na konferenciji "Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza" naglasila da postoje tri razloga za poskupljenje struje.

Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti jer se treba spremati za zimu.


"Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, ali suština nije u tome. Suština je da EPS iz ove teške krize mora da izađe na nogama, a ne na kolenima, i da svi zajedno - država, privreda i građani - pomognemo da EPS opstane", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da procenat poskupljenja ne određuje Ministarstvo već Agencija za energetiku, ali da ono mora da bude održivo.

"Krajnje je vreme da štedimo i pazimo na potrošnju energije jer je pred nama teška zima", poručila je Mihajlović.


Na pitanje koliko građana će, u skladu sa Uredbom, moći da dobiju status zaštićenog kupca i plaćaju povoljniju cenu, odgovorila je da su kriterijumi prošireni, i da se trenutno procenjuje da bi oko 10.000 domsćinstava moglo da koristi struju u skladu sa Uredbom o energetski ugroženom kupcu.

"Kada je u pitanju gas, to je oko 1.500 domaćinstava i oko 50.000 domaćinstava kada je reč o toplotnoj energiji", rekla je Mihajlović i naglasila da je sve pripremljeno kako bi se pomoglo onima koji ne mogu da plate.

Po njenim rečima, trenutno ima dovoljno energenata i da nije problem nabavka, već kako će biti dalji razvoj situacija.


Na pitanje o eventualnoj promeni vlasništva u kompaniji NIS Mihajlović je odgovorila da će "Srbija uraditi sve što treba da se uradi" u smislu očuvanja energetske bezbednosti, ali da nije bilo razgovora o tome.

Upitana o planu u domenu energrtike u pogledu uvođenja sankcija Rusiji, Mihajlović je istakla da je Srbija energetski najugroženija kada je reč o gasu, jer 90 odsto potreba pokriva ruskim gasom.

"Verujem da ćemo biti spremni da ne uvozimo ni procenat struje, ali to ne možemo da postignemo sa gasom. Od sledeće godine će situacija biti drugačija, pošto se završava interkonekcija (sa Bugarskom), ali ono o čemu se sada razmišlja je punjenje Banatskog dvora i zakup slobodnih kapaciteta u gasnim skladištima u okolini, uključujući i Bulgargastrans", rekla je Mihajlović.

Ona je upozorila da je bugarsko skladište na Turskom toku i da je pitanje da li će biti gasa.

"Dakle, svaki dan je izazov za celu Evropu, pa i za Srbiju", naglasila je Mihajlović, prenosi FoNet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR