Glas Javnosti

Ministarka Mihajlović otkriva hoće li biti NESTAŠICE GASA?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Uprkos tvrdnjama ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da nema problema u snabdevanju gasom, ona je građane ipak savetovala da racionalnije troše energente.

Građane, pak, najviše zanima kako ćemo se i po kojoj ceni grejati na zimu, a rešenje te dileme još nije na vidiku. Direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" Dejan Stojanović kaže da prelazak toplana na alternativna goriva nije jednostavan niti moguć u svim slučajevima, a da je pitanje i da li će biti dovoljno drugih energenata poput uglja i nafte, prenosi Blic.

- Ova sezona je završena, a za sledeću će mnogo toga zavisiti od potpisivanja novog desetogodišnjeg ugovora o nabavci ruskog gasa krajem maja, kada će nešto jasnija situacija biti, bar kad je reč o cenama. Drugi problem je da li ćemo, ukoliko zastane dopremanje gasa, moći da uvedemo zamenu. Od ukupno 60 naših toplana koje koriste prirodni gas, 17 nema mogućnost supstitucije, ne mogu da koriste alternativno gorivo - rekao je direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" Dejan Stojanović.


Neke od toplana već su, prema njegovim rečima, prešle na biomasu, poput Majdanpeka, Malog Zvornika ili Priboja, pa nisu u problemu, ali je reč o malim potrošačima, dok za veće sisteme nema dovoljno otpadnog drveta.

On je podsetio da postoji nekoliko toplana koje mogu da koriste samo mazut, ali većina može da pravi kombinacije - mazut, lož-ulje ili gas. Problem je i što se ta zamena zasniva na preradi sirove nafte čije dopremanje do rafinerije u Srbiji takođe može biti problematično.


- Postavlja se pitanje količina, jer jedna je situacija kada je redovno snabdevanje gasom, pa treba da se premosti neki kratkotrajni zastoj uvođenjem alternativnog goriva, a drugo je ako se planira veće oslanjanje na zamenu. Uz to, mazut je dramatično poskupeo, dostigao je skoro 120 dinara, a samo Beograd bi dnevno trošio od dve do 2.500 tona - rekao je Stojanović.

Dodao je da tih količina nema, a da je sličan problem i sa ugljem, koga nema dovoljno, ali da su ga ove zime koristile toplana u Boru i Kruševcu, dok je u Kragujevcu prošla sezona bila na uglju, a sledeće toplana prelazi na gas.

Prelazak na alternativna goriva kako bi se premostio eventualni nedostatak gasa ili naftnih derivata, nije jednostavan.


Ni 27 zemalja Evropske unije, koje su se znatno ranije odlučile da uvedu različite energente, nije taj proces okončalo do kraja. Čak 38 odsto njihovih toplana koristi gas.

Čvrsta biogoriva učestvuju sa 29 odsto, ugalj, čvrsto fosilno gorivo koristi njih 17 odsto dok su ostali energenti zastupljeni simbolično.

Ministarka rudarastva i energetike izjavila je nedavno da će Vlada Srbije obezbediti dovoljne količine energije i energenata za narednu zimsku sezonu, ali da to neće biti ni jednostavno ni jeftino, zbog čega je važno da svi racionalno koriste energiju i štede.

Ona je istakla da je država spremna za svaki scenario, ali je drugo pitanje koliko će to da košta.

Istakla je da je "neverovatno da su toplane prethodnih dana potrošile milion kubnih metara gasa na grejanje, umesto da te količine imamo u skladištu“.BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR