Glas Javnosti

ŠTA TREBA DA RADITE? Ima li pomoći kad vam stopala „neprijatno mirišu“?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svako je bar nekad imao problem zbog pojačanog znojenja stopala i neprijatnog mirisa koji se oko njih širi. To svakako može da izazove mnogo neprijatnosti.

Problem sa neugodnim mirisom stopala često se javlja posle dužeg vremena kada ste obuveni, boravka u teretani ili boravka na otvorenom u danima letnje žege, a dovodi u neprijatnost kada je potrebno izuti cipele, a niste kod kuće, gde možete odmah oprati noge.

Studija koju je sprovela Fondacija za kožu i negu u Australiji objavila je da znojenje stopala obično prati neprijatan miris, što je stanje poznato kao bromhidroza. Obično počinje u detinjstvu ili adolescenciji i može imati negativan uticaj na društveni život. Dobra vest je da svakodnevnom higijenskom rutinom možete eliminisati neprijatan miris stopala. Ako je reč o problematici kod mališana, pedijatar može da uradi test uz pomoć skroba i joda da bi potvrdio dijagnozu prekomernog znojenja.


Pravilno sušenje stopala utiče na njihov miris

Otklanjanje neprijatnog mirisa stopala može biti jednostavno ako pratite svakodnevnu rutinu higijene stopala. To može uključivati pranje nogu antibakterijskim sapunom.

Važno je da perete stopala svaki dan i dobro ih osušite, posebno između prstiju. Kada osušite stopala peškirom nakon tuširanja ili kupanja, vatom utapkajte između prstiju čaj od kamilice ili jabukovo sirće. Stopala se mogu tretirati antibakterijskim pilingom za stopala, ali izbegavajte upotrebu pilinga ako imate oštećenu kožu ili ekcem.

Preporučuju se kupke u čaju od nane

Nokte na nogama držite podrezane i čiste, što takođe pomaže u sprečavanju razvoja gljivica. Nežno uklonite tvrdu kožu turpijom za stopala. Kada je tvrda, koža može postati mokra od vlage, što predstavlja idealan dom za bakterije. Nakon što ste očistili stopala i osušili ih, možete naneti puder, malo sode bikarbone, ili kukuruzni skrob. Oni mogu da apsorbuju dodatnu vlagu.

Možete isprobati brojne kućne lekove, kao što su slane kupke, natapanje stopala u čaj i jabukovo sirće. Uz odgovarajuću higijenu i češće menjanje obuće, ove prakse mogu pomoći u uklanjanju mirisa stopala.

Za privremeno olakšanje, razmislite o kupki sa jabukovim sirćetom, koristeći jedan deo sirćeta i dva dela vode, kako biste smanjili nivo bakterija koje mogu izazvati loš miris. Antifungalni efekti jabukovog sirćeta dobar su borac protiv neugodnog mirisa stopala.


Čajevi su jedan od najefikasnijih kućnih lekova. Jednostavno koristite četiri ili pet kesica čaja na litru vode. Možete koristiti obične kesice čaja, a preporuka je nana. Skuvajte čaj kao i obično, a zatim ga ostavite da se ohladi i namačite stopala oko 20 minuta svakog dana. Za obuću koja je poprimila neprijatan miris dobro rešenje je posuti je sodom bikarbonom i ostaviti preko noći ili što je duže moguće.

Izbor obuće zna da bude od presudnog značaja

Kupujte obuću koja vam dobro pristaje, koja je od prirodnih materijala jer će omogućiti vašim stopalima da dišu. Nosite i sandale sa otvorenim prstima ili japanke kada je to moguće.

Važno je da stopala „dišu“

Idite bosi kod kuće, kad god to možete, kako bi vazduh omogućio vašim stopalima da dišu.

Nošenje čarapa se takođe smatra neophodnim, posebno onih koje upijaju vlagu, poput vune, pamuka ili mešavine vune i pamuka. Pamučne ili vunene čarape su mnogo bolje od najlonskih. Važno je da redovno menjate čarape.


Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima često služi kao hrana za bakterije i gljivice u tijelu koje mogu biti odgovorne za neprijatne mirise.

Srećom, postoji mnogo stvari koje se mogu uraditi kroz ishranu kako bi se smanjile upale, kao što je eliminisanje rafinisanih ugljenih hidrata i balansiranje proteina, zdravih masti i složenih ugljenih hidrata.

Smanjenje konzumacije alkohola i pušenja cigareta takođe će uveliko pomoći u ublažavanju znojenja i neugodnog mirisa stopala.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR