Glas Javnosti

DECA MLAĐA OD 13 GODINA KORISTE PREPARATE PROTIV STARENJA: Dermatolog upozorava na posledice

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci strahuju da ni to moglo da ima fizički štetan uticaj na mladu kožu, a zabrinuti su i zbog psihološkog uticaja na decu koja su opsednuta starenjem.

Osobe  mlađe od 15 godina u Švedskoj moraće da imaju saglasnost roditelja za kupovinu proizvoda za negu kože protiv starenja, jer kako navode tamnošnji stručnjaci, društvene mreže i mediji izazivaju potencijalno štetan diktat lepote.


Jedan od vodećih švedskih farmaceutskih lanaca „Hjartat“ prvi  uvodi ovakvu vrstu zabrane, a kreme će moći da se kupe ukoliko stanje kože zahteva terapiju.

Zapravo, potez je usledio nakon izveštaja o „bumu“ nege kože među decom mlađom od 13 godina u Švedskoj, ali i u drugim evropskim zemljama podstaknutim društvenim mrežama.

Jedan lanac proizvoda za negu kože saopštio je za švedsku nacionalnu televiziju da je između 20 i 40 odsto njegovih kupaca mlađe od 13 godina.


Stručnjaci strahuju da ni to moglo da ima fizički štetan uticaj na mladu kožu, a zabrinuti su i zbog psihološkog uticaja na decu koja su opsednuta starenjem.

Ovo jeste tema u Švedskoj, ali i kod nas devojčice kupuju proizvode koji su prikladniji za njihove majke.

Dr Nevenka Dokmanović, dermatolog, kaže da nije iznenađena ovim podatkom i da primećuje veći broj veoma mladih osoba, između 10 i 15 godina, u svojoj ordinaciji.


„Dolaze i traže savet za negu i rutinu kože. To je nešto što već duže vreme postoji, i na nama ekspertima je da upozorimo šta sve loše može da se desi. Sa jedne strane zaista ima mnogo toga lošeg, jer to su obično preparati koji imaju mnogo aktivnih supstanci, poput retinola, različitih voćnih kiselina koje dovode do hemijskih opekotina. Imala sam i takve slučajeve kod devojčica od 10, 11 godina“, kaže dr Dokmanović.

Sa druge strane, doktorka kaže da postoji i dobra strana u smislu da tako mladi imaju svest da kožu treba negovati i štititi od sunčevih zraka upotrebom SPF.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR