Glas Javnosti

ZIĐIN: Evo pod kojim uslovima otkupljujemo parcele i zbog čega su pokrenuti sudski sporovi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija Serbia Zijin Mining Bor saopštila je da od 2016. godine aktivno vrši otkup zemlјišnih parcela u katastarskim opštinama Slatina, Metovnica i Brestovac u okolini Bora, isključivo poštujući zakone Republike Srbije i međunarodne standarde.

Otkup parcela vrši se na dobrovoljnoj bazi i u transparentnom procesu, a za potrebe izgradnje infrastrukture rudnika „Čukaru Peki“ - trafo-stanica, priključno-razvodnih postrojenja, javnih puteva, kao i za pošumljavanje, ozelenjavanje i postavljanje mernih uređaja za monitoring kvaliteta vode, vazduha, buke i vibracija, navode iz kompanije.

– U cilju odgovornog odnosa prema lokalnoj zajednici u kojoj posluje, kompanija je vršila otkup parcela po ceni značajno većoj od realne tržišne vrednosti. Ponude su formirane na osnovu procene tržišne vrednosti nepokretnosti angažovanih licenciranih sudskih veštaka i u prisustvu vlasnika zemljišta, a kompanija je uz procenjeni iznos isplaćivala bonus od 100 odsto, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli – stoji u saopštenju.

Za građevinske objekte, umesto realne tržišne cene, kompanija je isplaćivala zamensku vrednost, kaže se u saopštenju. Na, kako se tvrdi, obostrano zadovoljstvo meštana i kompanije, do sada je otkupljeno više od 1.300 ha zemlјišta od oko 870 vlasnika.

– Međutim, 15 vlasnika nekretnina odbilo je ponude kompanije i tražili su mnogo veću cenu od prosečne na tržištu. Kompanija sa vlasnicima nije uspela da postigne dogovor i pokrenula je postupak eksproprijacije u skladu sa svim zakonima i propisima koji se odnose na eksproprijaciju, sa važećom pratećom dokumentacijom. Eksproprijaciju su naknadno odobrili Odeljenje za urbanizam grada Bora i Ministarstvo finansija, tako da je prenos vlasništva i prava pristupa/korišćenja sa vlasnika na kompaniju završen od 2020. godine do sada. Vlasnici su bili obavešteni o svakom koraku – kaže se u saopštenju.

Sudski sporovi su, kako se dodaje, pokrenuti zbog cene, u skladu sa relevantnim zakonima i propisima o eksproprijaciji.

– U toku je sudski proces, a nadležni sud će utvrditi iznos naknade koji je kompanija dužna da isplati vlasnicima nepokretnosti. Po okončanju postupaka, kompanija će poštovati odluku suda i bez odlaganja isplatiti dosuđene novčane iznose – poručuju iz kompanije Ziđin.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR