Glas Javnosti

ZA TRI MESECA OTVORENO VIŠE OD 1.000 RUSKIH FIRMI: Čime se Rusi bave u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za nešto više od tri meseca, koliko ima da je počela ukrajinska kriza, Rusi su u Srbiji otvorili nešto više od 1.000 firmi, a najnoviji podaci govore da ih je dnevno u proseku "nicalo" i po više od 10. Delatnost koja ubedljivo prednjači jesu tehnologije.

Od početka rata u Ukrajini, 24. februara, do 31. maja Rusi su, prema podacima APR, u Srbiji otvorili ukupno 1.017 privrednih subjekata, od kojih je kako su za „Blic“ potvrdili iz Agencije 87 privrednih društava i 730 preduzetnika.

Ako uporedimo sa poslednjim podacima u koje je „Blic“ imao uvid, pre tačno dve nedelje, u međuvremenu su Rusi otvarali 12 privrednih subjekata dnevno. Najučestalija delatnost je računarsko programiranje.Podaci nam pokazuju i da je među privrednim društvima na drugom mestu nazastupljenija trgovina na veliko, a potom konsultantske delatnosti u vezi sa poslovanje i u oblasti informacione tehnologije ( koje se nalaze na 3. i 4. mestu). Peto mesto u ovoj kategoriji dele reklamne agencije i restorani i pokretni ugostiteljski objekti.

Što se tiče preduzenika i delatnosti za koje su se oni registrovali na drugom i treću mestu se nalaze ponovo konsultantske delatnosti. Slede specijalizovane dizajnerske delatnosti i informacione tehnologije, piše Blic.

Tačan podatak koliko ih je došlo, ne postoji, ali se nezvanično procenjuje da su u pitanju hiljade ljudi. Prosečan profil kada govorimo o Rusima govori da je reč o mlađim ljudima do 45 godina koji dolaze sami zbog posla i koji dobro zarađuju, dok su kod Ukrajinaca najčešće porodice sa decom.

"Rusi su se ovde obreli zbog posla i to najviše u IT kompanijama. To su jednostavno ljudi kojima za posao nije važno odakle rade i čija je specijalnost vezana za tehnologije. Oni su ovde došli kao frilenseri ili zbog činjenice da rade za zapadne kompanije i da u Rusiji zbog sankcija ne mogu naplatiti svoj rad. Mnogi su posao našli i u našim IT kompanijama gde rade za platu i veću od 3.000 evra", kaže nam sagovornik iz jedne domaće kompanije.

Mnogima Srbija samo prolazna stanica

Nove biznis, ali i političke okolnosti i sve veći pritisci na Srbiju po pitanju odnosa sa Rusijom, donele su i promene u opredeljenju Rusa da Srbiju izaberu ili zaobiđu. I dok je Srbija tokom marta i aprila bila toliko atraktivna destinacija za Ruse, čiji dolazak je povećao i cene zakupa stanova ali i cene kvadrata, u poslednje vreme dolazi do lagaog obrta, tvrde pojedinci.

Naši sagovornici koji su sa Rusima u Beogradu u prethodnom periodu imali dosta kontakata, sada nam kažu da dolazi drugačiji trend.

"Srbija im je sada sve češće destinacija koju prelaze na putu ka Dubaiju. Gotovo svi nam pričaju istu priču, a to je da im Dubai pruža i sigurnost i dobru poslovnu destinaciju. Mnogi su sada uplašeni zbog sve većih političkih pritisaka na Srbiju i to se jasno vidi. Malo je Rusa koji danas hoće da zakupe stan u Beogradu na šest meseci, najčešće traže mesec, dva ili bez vremenskog uslovljavanja. Nekada mi je stan tražilo i po desetak Rusa nedeljno, a sada u nedelji dana dođe najviše dvoje", kaže jedan agent za nekretnine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP