Glas Javnosti

PAO DOGOVOR SA MAĐARIMA: Skladištenje gasa neće biti problem!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik Aleksandar Vučić je danas razgovarao o skladištenju gasa i kapacitetima koje posedujemo.

 - Dogovorili smo skladištenje našeg gasa u njihovim kapacitetima. Za 10-15 dana bi trebalo da počnemo sa upumpavanjem našeg gasa tamo - rekao je Vučić tokom obilaska Centra za azil u Vranju, u kom su smešteni ljudi izbegli iz Ukrajine.

Vučić je rekao da mnogi u svetu predviđaju da dolazi nešto poput "savršene oluje"

"Ja se nadam da će mi moći da izdržimo. Nisam od onih koji će da se zaklinju da ćemo sve moći, a posle da bude da ne možemo ništa. Ja ne znam šta će to sve donositi to sa sobom", rekao je predsednik.

Kako je istakao, Srbija je sve što je potrebno počela da kupuje na vreme.

"I za sve to smo morali da nađemo novac u budžetu, ništa od toga nije bilo predviđeno. Novac će, uz sve druge probleme, biti strašno važan resurs do zime. A kada dođe zima, onda ni za novac nećete moći da kupite ništa. Sve će se zatvoriti i ništa neće moći da se kupi", rekao je Vučić.

Ipak, istakao je da će država dati sve od sebe da budemo pripremljeniji od drugih.


"Ali, biće stvari koje nećete moći novcem da kupite. Ne postoji niko ko će vam u decembru prodati struju i gas po bilo kakvoj normalnoj ceni. Sada, kada je leto, niko ne troši gas, a košta 1.000 dolara. Kako će biti na zimu...", dodao je Vučić.

On je naglasio da će Srbija hrane imati dovoljno.

"Vidim da je pomama ponovo za izvozom nekih artikala, mi ćemo to da držimo pod kontrolom. Ovo finansijski niko nije očekivao. Ovo će da nam donese novih milijardu i 200-300 miliona rashoda. Ipak, ono što je dobro su rezultati za prvih pet meseci kada je reč o stranim direktnim investicijama - milijardu i 140 miliona", rekao je predsednik.

Vučić je, komentarišući cene nafte, rekao da su cene goriva u Srbiji niže nego u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji...

"Ono što mi možemo da uradimo je da i dalje držimo ovo odustajanje od akciza da bismo držali nižu cenu goriva, ali to stvarno ne zavisi od nas. Nažalost, to nam utiče na inflaciju, ali šta očekujete kada neko donese odluku da nema uvoza ogromne količine nafte", rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija će da puni svoja skladišta, a sa Englezima se trenutno razgovara o gradnji novih skladišta za naftu i dizel.

"Međutim, za to su nam potrebne dve godine", rekao je Vučić.

Kako je naveo predsednik, i gladi će biti sve više.

"Ako iz ukrajinskih luka žito ne krene ka svetu, to je pakao za veliki deo sveta. Indija ne da izvoz žita, Argentina isto. I to je sve povezano - nafta, gas, struja, hrana, đubrivo... Sve to jedno drugo povlači", rekao je Vučić.


Predsednik je istakao da raste cena novca i da niko neće lako da ga da, već samo skupo.

"Svi čuvaju pare, investitori se ne osećaju sigurno, oni koji drže svetski finansijski poredak. Ovi koji rade sa parama se prvi povuku i zato dolazi teško vreme", rekao je Vučić prenosi B92

On je naveo i da će Srbija opet imati preko 60 odsto ukupnih investicija Zapadnog Balkana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR