Glas Javnosti

VREME URNISALO MALINU: Zbog temperaturnih šokova i poskupljenja inputa, cena crvenog blaga će dostići ISTORIJSKI MAKSIMUM

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina u Srbiji izjavio je da je to voće u lošem stanju zbog stalnih promena vremena i da se očekuje cena od 600 do 800 dinara za kilogram.

- Temperaturni šokovi su u poslednjih godinu dana loše uticali na zasade, najpre ih je pogodila suša, zatim polomio vlažan sneg, lastari su sada slabi i vegetacija kasni, pa će i rod biti manji i cena kilograma će, sudeći po troškovima biti od 600 do 800 dinara - rekao je Radović, a prenela beta.rs.

Kako je rekao, malina se prošle godine prodavala po ceni od 420 do 450 dinara za kilogram, a otkupljivači su naknadno doplatili još po 15-20 dinara što znači da su dobro zaradili na prodaji malina. U Japanu recimo, crveno blago se prodavalo po ceni od 11,5 do 15 evra po kilogramu.


Viša cena će biti rezultat poskupljenja inputa, objašnjava Radović i dodaje da tvrdnje nekih trgovaca da će rat u Ukrajini smanjiti cenu i tražnju jer malina neće moći da se izvozi u Rusiju, nisu tačne jer se u Rusiju ni u normalnim uslovima ne izvozi značajna količina, već samo oko desetak odsto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR